Welke koolhydraten écht slecht zijn bij afvallen…

Koolhydraten zijn de voorkeursbrandstof van je lichaam. Lekker makkelijke energie. Maar de koolhydraten die je niet verbruikt worden omgezet in vet, brandstof voor later. Als je meer dan 8 gram koolhydraten eet wordt er al insuline aan gemaakt. 1 boterham, appel of 2 stukjes chocolade zijn al 15 gram koolhydraten. En doordat wij bijna de hele dag door eten hebben we bijna altijd insuline in ons bloed en dat kan leiden tot insulineresistentie.
Koolhydraten kunnen je insulineniveau inderdaad ernstig verstoren, maar dat hoeft niet.

Er zijn namelijk onwijs veel verschillende koolhydraten, waarvan slechts een enkeling slecht is. De slechtste koolhydraten zijn ongetwijfeld geraffineerde suikers en geraffineerde bloem zoals je die vindt in allerlei kant-en-klare gemaksproducten.

Hieronder een overzicht van 6 voedingsmiddelen die tot de slechtste koolhydraten behoren…

1. Losse suiker

Suiker is slecht voor je en nergens goed voor. Niet alleen witte tafelsuiker en kristalsuiker, maar ook honing, stroop, rietsuiker, basterdsuiker, poedersuiker, oersuiker, melasse, agavesiroop, ahornsiroop etc.

Gebruik dus zo min mogelijk suikers!

2. Wit brood

Wit brood (van witte bloem) bevat niks wat je lichaam nodig heeft. Alle vezels en nuttige voedingsstoffen zijn er namelijk uitgehaald. Wat overblijft is een uitgerekt bolletje deeg, bestaande uit “lege” koolhydraten.

Dit geldt zeker ook voor croissants, pizzabodems, suikerbrood e.a.!

3. Gebak & banket

Gebak en banket behoren tot de slechtste koolhydraten die er zijn. Ze bevatten niet alleen witte bloem, maar bovendien bergen geraffineerde suikers en transvetten!

Taarten, vlaaien, gebakjes, cakejes, muffins, brownies, koeken, roomsoezen en ga zo maar door…

4. Snoep & ijs

Al het snoepgoed dat je in supermarkten en snoepwinkels vindt, bestaat grotendeels uit slechte koolhydraten. Winegums, tumtums, M&M’s, (Engelse) drop, lolly’s, roomijs en waterijsjes zijn erg slecht voor je.

Ook snoep “zonder toevoegingen” bestaat uit slechte koolhydraten; de enige uitzondering is suikervrij snoepgoed.

5. Chips & zoutjes

De meeste soorten chips en zoutjes bestaan grotendeels uit slechte koolhydraten en superslechte transvetten. Hierbij moet je denken aan paprikachips, borrelnootjes, Tuc en al dat soort krokante snacks.

De enige gezonde uitzonderingen zijn rauwe pinda’s en rauwe noten…

6. Frisdrank

Frisdrank (cola, sinas, 7up etc.) bevat enorm veel slechte koolhydraten. Bovendien drink je in een mum van tijd een glas leeg. Drink daarom liever water, thee en zwarte koffie!

Tot slot

Slechte koolhydraten zijn gepeld, behandeld, verwerkt of aangetast en zodoende slecht voor je lichaam. Je hoeft echter niet bang te zijn voor alle koolhydraten. Zo zijn groenten, fruit, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappels en volkorenbrood koolhydraatrijk en gezond! (bron)