Grenzen aangeven en afvallen

De eerste keer dat ik met mijn personal trainer (Tom bij Aerofitt Zutphen) Tom Haggemantrainde deed ik gewoon wat hij zei, hup, swingen met die kettle ball, sprintje trekken, zijwaarts bewegen, hopla.

Vervolgens kon ik 4 dagen bijna niet meer lopen en zitten. Oeps, iets te veel van het goede. Een spier in mijn rug was het er helemaal niet mee eens en verkrampte gewoon volledig.

‘Elles, hoe goed ben jij in je grenzen aangeven?‘ ‘Euhm nou’, ik wilde al bijna zeggen, ‘heel goed’ maar hield nog net op tijd mijn grote mond. Want; dat is ‘(was?) mijn reflex. Wie ik? Tuurlijk kan ik dat! Iets rustig aan doen, nee, not me…

Ik heb inmiddels met heel veel spierpijn en heel veel vreselijke squats bereikt dat ik beter naar mijn lijf luister. En natuurlijk ook het geduld van Tom, maar vooral het doorzetten zorgen er nu voor dat ik echt een stuk fitter ben.

Grenzen bewaken

Hoewel.. ik ben niks afgevallen in dit half jaar. De extra verbrande calorieën werden blijkbaar goed gecompenseerd 😉  Grenzen bewaken is in feite het belangrijkste om op gewicht te blijven of om af te vallen. Maar dan vanuit een soort natuurlijke ‘gewoon bij jezelf blijf manier’. Dus zeg nee, als je vol zit. Neem geen 2e wijntje als je niet houdt van dat vage gevoel wat alcohol met je doet. Geniet van de eerste 10 frietjes, eet niet door als ze eigenlijk al koud zijn of gewoon niet meer zo lekker.

Voor wie of wat doe je wat je doet?

Veel mensen denken dat ze er op aangekeken worden als ze geen stukje gebak nemen. Ga eens na bij jezelf, hoe vindt jij dat als je jarig bent? Wees eerlijk, ’s avonds na het feestje weet je toch echt niet meer wie wel en wie geen gebak heeft genomen. Of heb je wel een oordeel? Waarom is het zo belangrijk dat er gebak gegeten wordt? Je vriendin is gekomen, jullie hebben het gezellig gehad en daar had het gebak toch niks mee te maken, of wel? Of is het eigenlijk het oordeel over jezelf?

Kan jij nee zeggen tegen gebak, of, en eigenlijk nog belangrijker, kan je er oprecht en volledig van genieten als je wel gebak neemt?thumb-350x252

Voor mijzelf en veel van mijn klanten lukt het gelukkig steeds beter om vanuit het gevoel grenzen aan te geven.

Ik merk dat het beter contact hebben met mijn lijf me nu weer oplevert dat ik mezelf weer steeds beter ga voeden. Gezonder eet, meer eetrust ervaar, minder snaai, meer geniet van wat ik eet. Van mijn wijntje geniet ik in de weekenden. Vaak is het dan ook gezellig en ik weet dat dit echt niet door de drank komt…..

Dus ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. Net als het trainen in de sportschool, zal ik ook aandacht moeten blijven geven aan mijn eet- en drinkgewoonten.