Het geheime recept om gewicht te verliezen

Help, ik val niet af

De simpele regel dat je gewicht verliest als je minder energie eet dan het lichaam nodig heeft, blijft recht over eind staan.

Een eenvoudige rekensom met meer en minder calorieën leidt echter soms tot ongewenste resultaten. Het lichaam reageert vaak anders op veranderingen.

De echte sleutel tot gewichtsverlies is het verstandig gebruik van de basisreacties die ons lichaam wél kent:

  1. Aanbod van voedsel -veel volume- schept meer honger. Dit is verstandig van het lichaam omdat het aanbod van voedsel vroeger seizoengebonden was.
  2. Eiwitrijk voedsel vermindert het hongergevoel.
  3. Vet en vooral visolie smeren de hersenen en geven een gelukkig gevoel.
  4. Een gevarieerde voedingssamenstelling geeft het lichaam alle ingrediënten die het nodig heeft om gezond te blijven
  5. Normale beweging houdt het lijf in vorm om de bouw- en brandstoffen tot de verste plaatsen in het lichaam te brengen.

Een goed voedingsadvies is een afgeleide van deze basisreactie:

  1. Eet kleine hoeveelheden
  2. Eet eiwitrijk voedsel, dit verzadigd en helpt het lichaam te herstellen
  3. Eet volle producten met vet en vooral visolie
  4. Eet gevarieerd, eet kleurrijk, eet onbewerkt
  5. Beweeg verstandig (10.000 stappen per dag of 5 uur per week serieus bewegen)

Voeg daaraan toe dat je zoveel mogelijk onbewerkt en uit de natuur eet. En het lukt je haast niet om teveel calorieën binnen te krijgen.

Oftewel een eiwitrijke (en koolhydraatbewuste) manier van eten, is een goede manier van eten.

Denk aan hoe we bedoeld zijn, hoe we als oermens leefden, ons lichaam is een meester in reserves aanleggen voor slechtere tijden.  Als we geen supermarkt binnen 500 meter (waar we vaak naar toe rijden of fietsen) zouden hebben en we allemaal eerst moesten werken voor ons voedsel zou het allemaal al heel anders zijn.

Vroeger waren er veel minder dikke mensen

Valt jou ook op dat er vroeger (in docu’s tot 1980 zo’n beetje) veel minder dikke mensen waren. Een van de oorzaken daarvan is de door-eetfactor in onze voeding, dit is pure technologie, maar we worden beloond (in ons beloningscentrum) als we bepaalde stoffen binnen krijgen. Een andere oorzaak is de beschikbaarheid van enorme hoeveelheden voeding. Altijd en overal is er eten, supermarkten, tankstations, treinstations, school/werkkantine.  Verder is de voedingswaarde van veel landbouwgewassen naar beneden gegaan.* . En de enorme hoeveelheid maiszetmeel die in de industrie gebruikt wordt in val alles en nog wat.

Hier is nog veel meer over te vertellen maar onthou maar dat je lichaam genetisch nog steeds als de oermens reageert.

Eiwitrijk, vet eten (vlees/vette vis, noten, eieren, volle kwark, avocado, etc) Beweeg serieus. Eet weinig koolhydraten, vroeger hadden ze af  toe wortels, honing, fruit, maar niet zoveel granen als we tegenwoordig eten. 

 

 

Bron: Arjen Meijer copyright Alforto 2004-2007, BBC: The Atkins Diet, 12 augustus 2004., Cell Metabolism, Vol 4, 223-233, September 2006; Atkins-dieet werkt?, Hans van Maanen De Volkskrant 24 maart 2007; Nature: Resolvin D2 is a potent regulator of leukocytes and controls microbial sepsis; Food, glorious food, The Economist 31 oktober 2009.
Eerste versie 1 september 2004, datum laatste inhoudelijke wijziging 1 november 2009.  en *Mkatan.nl