Vitaliteit, wat is dat nou?

Je hoort en leest er steeds vaker over. Vitaliteit. Wat betekend dat nou precies?

Mijn definitie: Vitaliteit is fit je bed uitkomen na een goede nacht slaap, een constante energie hebben gedurende de dag, niet trillerig of duizelig worden als je een maaltijd over slaat en vertrouwen hebben in en luisteren naar je lichaam. En dit alles tot op vrij hoge leeftijd, het liefst zonder medicatie. Vitaliteit is Levenskracht.

Vitaliteit is een gezond gewicht

Om dit bereiken is een gezond gewicht vaak een hele belangrijke pijler. Met een gezond gewicht is het makkelijker voor je lichaam om optimaal te functioneren. Minder gewicht is meer energie, meer uithoudingsvermogen, meer zelfvertrouwen, minder gezondheidsproblemen.

Voeding

Vitaliteit is het gevolg van goed eten!

Goede voeding, goed eten. En wat is dat dan precies? 

  • Zo puur, dus onbewerkt mogelijk. 
  • Genoeg vet: vette vis, vlees, avocado, noten (1 handje), olijfolie, roomboter. Wees niet te bang voor vet.
  • Genoeg vezels: Veel groenten en fruit. (300-500 gram groenten vooral, fruit maar 1x p/d)
  • Genoeg Eiwitten: 50-70 gram per dag: gevogelte, vis, peulvruchten, zuivel
  • Minder koolhydraten: suikers uit frisdrank, koek en snoep, maar ook uit fruit, brood, rijst en pasta. Vooral koolhydraten uit groenten en een paar volkoren granen.
  • Minder vlees en meer plantaardig. Wel vis en eieren. Maar ook peulvruchten, noten, en vegetarische producten. (maar pas op met alle bewerkte vegetarische producten)
  • Voldoende vocht: drink echt 2-3 liter per dag, gewoon water, thee, en een paar kopjes koffie.

Je mag (volgens het voedingscentrum) wel 3-5x (!) per/dag iets kleins als een koekje een snoepje, ijsje of extra boterham en 3 x (!) per week iets groots extra, zoals pizza, worst, chips, frisdrank etc.

Wat mij betreft zijn al die tussendoortjes het eerste wat je schrapt.Eet voldoende tijdens je maaltijden en eventuele ‘honger’ verdwijnt vaak na een kwartiertje. 

Vraag je eens af, echt? Wil ik dit echt? Heb ik dit echt nodig? 

Supplementen zijn voeding

De voedingswaarde van onze voeding is in de loop van de jaren behoorlijk achteruitgegaan. Daarom ben ik er inmiddels voorstander van om naast voldoende groenten (slechts 5-10% van de mensen eet daadwerkelijk die 250 gram per dag) van goede kwaliteit, (biologisch voor veel soorten) toch als noodzakelijke aanvulling een aantal goede supplementen te nemen. Namelijk: Mineralen en vitaminen, en omega 3. 

Als jij meer vitaliteit wilt dan kies je vanzelf meer voor de voeding waar je energie van krijgt i.p.v. kost.

Mineralen zitten minder in de bodem door langdurige intensieve landbouw en langdurige bewerking met bestrijdingsmiddelen. 

Vitamines zijn niet meer voldoende binnen te krijgen door het eten van een normale portie groenten en fruit. Probeer het eens een half jaar en schrijf van te voren op hoe je slaapt, poept (hoevaak en hoe) spiergevoel, gewrichten, kwaaltjes…. Echt je zult zien dat je veel meer kwaliteit van leven krijgt. 

En dan? Nou, dan ben je gezond! Was het maar waar. Het is best een goeie richtlijn, maar veel mensen zullen toch nog verder moeten zoeken naar wat voor hun het beste werkt. 

Bewegen

Bewegen is echt groot een onderdeel als je fitter wilde worden. Regelmatig, dagelijks bewegen, echt minstens een halfuur ‘de vaart erin’. Effectief voor je vitaliteit. 

Wandelen, hardlopen, zwemmen, doe wat je leuk vindt! Kracht, conditie en Cardio.Pak het allemaal mee, bijvoorbeeld, iedere dag 10 minuten thuis met squats, lunges, traplopen en planken. Iedere dag minstens een half uur in redelijk tempo wandelen (kracht), en 2 x per week een langere wandeling (conditie) 2 keer per week een rondje van een half uur hardlopen (cardio) of iets anders waar je hartslag van omhoog gaat en je het warm van krijgt.

In relatie tot afvallen wordt dit effect zwaar overgewaardeerd. De praktijk laat mij zien dat ook hier de 80-20 regel van toepassing is. Veel mannen vallen echt wel wat af in de eerste weken als ze meer gaan sporten, (ze hebben gewoon meer spiermassa) voor veel vrouwen werkt dat nauwelijks door. 

Maar ik ben groot voorstander van regelmatig (dagelijks) en af en toe intensief bewegen (2-3x p/w) Het is voor heel veel lichaamsfuncties erg belangrijk en ook je koppie heeft het vaak nodig. Niet alleen de beloningsstofjes die vrijkomen (endorfines) zijn fijn maar ook de afleiding en de ontspanning na het sporten zijn wezenlijk! Dus beweeg, absoluut! Het draagt zeker bij aan meer vitaliteit, maar verwacht er niet te veel van als je gewicht kwijt wilt. 

Goed, Vitaliteit is dus meer dan alleen bewegen. 

Mind.

Bij vitaliteit speelt ook je geestelijke toestand een grote rol. Hoe veel zin heb jij in deze dag? Hoeveel levenslust heb je? Doe je ertoe? Voor jezelf? Voor een ander? Ken je jezelf, je grenzen, je normen en waarden. Leef je er ook naar. Onvrede geeft een soort constante stress, en dit ondermijnt heel veel lichaamsfunctie en maakt je op langere termijn zelfs echt ziek. 

Yoga, wandelen, mediteren, mindfullnes, het helpt allemaal om weer beter te gaan voelen. Voelen wat je lichaam je te vertellen heeft. De natuur is voor mij echt een enorme grote inspiratiebron, kijk, kijk naar de bomen, de vogels, de insecten. Tijd is een volkomen ander begrip in het licht van seizoenen en groei. 

Dieet coaching

Vanuit mijn primaire insteek, dieet coaching, gaat het toch ook heel vaak hierover.  Want wat tolereer je? Wat voor besluit neem jij? En voor wie? Om welke redenen?  Etc.

Steun van het thuisfront/omgeving is echt belangrijk, maar uiteindelijk is ‘het bereiken van een gezond gewicht’ een intern besluit! Alleen jij gaat erover!  

Er komt best veel kijken bij ‘de mind’. Want als jij ’s avonds in bed ligt en dat éne stemmetje begint je weer te vertellen dat je eigenlijk niks voorstelt, niet de moeite waard bent. Dat je dik en lelijk bent. Mindset kan je trainen, maar ook hier, neem de tijd, vertrouw op jezelf. Ga het aan! Wat vertel je jezelf nou eigenlijk? 

Als je je door mij laat helpen op weg naar een gezond gewicht dan kan je af en toe best lastige vragen verwachten. Je antwoorden daarop helpen je echt beter! Maar weet dat ik je die liefdevolle schop onder je welgevormde derriere geef, alleen als je het echt nodig hebt!

Love ❤️you already! 

Kortom, in verschillende kleine stappen naar jouw optimale levenskracht!