Soms lukt het afvallen toch niet zo goed..

In mijn praktijk maak ik zo af en toe mee dat mijn klant alle voorgeschreven adviezen keurig opvolgt maar toch niet zo afvalt als dat ze zou willen. En dan breek ik me altijd het hoofd hoe dat nou kan komen.
Ik check of ze daadwerkelijk voldoende drinkt, 2x per dag voldoende groenten eet, of ze via de groenten misschien toch niet teveel koolhydraten binnen krijgt en nog zo wat van die zaken. Ze doet alles goed, maar toch, het afvallen gaat langzaam..
Vaak komen we dan in gesprek over patronen, overtuigingen, hoe ziet iemand zichzelf, is er een onbewuste angst? Door dit gesprek aan te gaan worden soms deuren geopend die al heel lang dicht waren.

Patronen

Patronen zijn er altijd, waar kom je vandaan, hoe werd er binnen je gezin met voeding omgegaan? Werd er vers gekookt, aan tafel gegeten, was het een ontspannen moment of at je vaak haastig aan het aanrecht. Was er vaak spanning tijdens de maaltijd? Werd er veel gefrituurd? Werd er verse groenten gegeten, was er misschien een moestuin of werd er veel ‘gemakkelijk’ gegeten? En hoe doet mijn klant dat nu, in haar situatie? Is er een gezin? Met jonge of oudere kinderen? Moeilijke of makkelijke eters? Is de maaltijd gezamenlijk, etc, etc
Als je je patronen kent zie je soms al waar het anders kan (moet) waar het er in geslopen is; dat je vaak (altijd) al iets eet voordat je gaat koken, of dat je ’s avonds na de maaltijd nog best veel eet bijvoorbeeld. Of dat je nooit ontbijt, en dan eind van de ochtend toch vaak die lekkere koek uit het bedrijfsrestaurant opeet. Of misschien eet je hartstikke goed, maar van alles net iets teveel en ben je toch ieder jaar weer iets zwaarder dan het jaar daarvoor… Maar anders krijg ik honger…
Wie z’n patronen herkend kan gaan bouwen, opbouwen, ingrijpen waar het anders kan.

De bescherming van je vetlaagje is niet meer nodig

Overtuigingen

Overtuigingen zijn ook bij iedereen aanwezig; Diep in je onderbewustzijn. Negatieve bijvoorbeeld: ‘Ik ben het niet waard’, ‘Ik ben lelijk’, ‘Ik mag er niet zijn’, ‘Ik ben anderen tot last’, ‘Ik ben niets waard’.
Ja dat klinkt heel heftig en dat is het ook, maar iedereen heeft gelukkig ook positieve overtuigingen: ‘Ik mag wel rechtop staan’, ‘Ik heb recht op een goed bestaan’ en gelukkig maar, want anders zou het veel slechter aflopen met velen van ons. Deze overtuigingen kunnen een afslankpoging in ieder geval flink saboteren, want hey hoezo, wat gaat er nu gebeuren? Gaan we zichtbaar worden? ‘oeps’, dat is eng! Complimentjes incasseren? ‘ieks’, daar geloof ik toch niks van. Kan ik nu dan echt zo’n leuk jurkje aan? ‘aaah’. Wees gerust, ik beloof je; het went ????.

Angsten

Angsten heeft iedereen, het klinkt vaak zo heftig maar het hoort bij de mens. Het maakt dat we in beweging komen, óf dat we vluchten. Vluchten resulteert in deze context vaak in overgewicht. Want al dat comfort food wat iemand zichzelf geeft om die angst niet te hoeven voelen slaat toch op in de vorm van vet op je lijf.

Aan de slag

Dit proces is wezenlijk, als je dit overslaat heb je grote kans dat het zich opnieuw aandient en dat je weer comfort food nodig zal hebben. Nogmaals dit is echt niet uitzonderlijk, we hebben allemaal onze angsten en nogmaals die hebben functie. Máár er komt een moment dat je er mee aan de slag gaat. Als je inziet wat je angst is kan je hem ook ombuigen, aangaan, opruimen.

Loslaten

De bevrijding na zo’n proces zorgt er eigenlijk altijd voor dat de kilo’s loslaten, alsof het lichaam er vertrouwen in heeft dat het nu kan.
De bescherming van je vetlaagje is niet meer nodig. En ik kan je verklappen, het proces aangaan levert je heel veel op. De bevrijding, de kracht die je dan voelt is echt wezenlijk, die voel diep je in je lijf, in je hart, in je wezen. Op meerdere vlakken in je leven zal je merken dat het makkelijker is geworden. Dat je knopen kunt doorhakken. Dat je de regie terugpakt.

Het is jouw lijf en jouw leven per slot van rekening.

Liefs
Elles