Slanke vrouw verdient meer

Een slanke lijn loont, en dat blijkt niet alleen te gelden in de modewereld. Magere vrouwen zouden systematisch meer verdienen dan vrouwelijke werknemers met een maatje meer.

Vrouwen die ongeveer 10 kilo minder wegen dan het gemiddelde blijken per jaar 11.100 euro meer te verdienen dan vrouwen met een gemiddeld gewicht. Wie 10 kilo zwaarder weegt dan gemiddeld, moet het stellen met nog eens 10.000 euro minder dan de doorsnee vrouw.

Dat blijkt uit een onderzoek van de wetenschappers Timothy Judge van de universiteit van Florida en Daniel Cable van de universiteit van North Carolina. Het gewicht en het salaris van ruim 11.000 Duitsers en bijna 13.000 Amerikanen werden in de schaal gelegd om het verband tussen de twee te achterhalen.

En bij de mannen?

Vreemd genoeg neemt bij mannen het inkomen juist toe met het stijgen van het aantal kilo’s. Magere mannen verdienen volgens het onderzoek 6.100 euro minder dan het gemiddelde. Wanneer er echter sprake is van overgewicht, neemt het loon weer af. De man verdient het meest wanneer hij 94 kilo weegt.

Het hogere loon van magere vrouwen zou niet alleen het resultaat zijn van vooroordelen van de werkgever. Ook het feit dat vrouwen met een ‘ideaal’ lichaamsgewicht vaak meer invloed kunnen uitoefenen, en dus betere resultaten boeken, speelt mogelijk mee, aldus de onderzoekers.