Kwart van de jongeren is te dik

Schrik niet:

 • Een kwart, dat zijn 7-8 pubers van de iedere klas, is te dik.
 • De helft van de totale bevolking heeft overgewicht.
 • Een kwart van de bevolking heeft obesitas. (Bron CBS)

Dat zijn echt heel veel mensen die verhoogde risico’s lopen op ziektes als hart- en bloedvaten, diabetes, Covid-19, maar ook  astma, eczeem, psoriasis etc.

Vrije Keuzes, ik ben helemaal voor..

Er zit ook een grote máár aan….

Als je frontale kwab nog geen lange termijn doelen aankan en je het heerlijk vind om je vooral af te zetten tegen je ouders en advies. Wat doe je dan met al die verleidingen? Die heerlijk geurende broodjes van die supermarkt, die je gewoon keihard roepen!! Prettig geprijsd ook nog. Die energydrank van € 0,40 waar je even een lekkere opkikker van krijgt, om daarna helaas nog moeëer de dag te vervolgen. 

En dan hoor je ook nog van je vrienden: ‘Hahaha, eet jij brood van thuis?’ ‘Koop jij een appel?’ ‘Hahaha, drink jij water, jij bent gek!!

Obesogene omgeving; veel te veel verleidingen

’Ouders hebben nauwelijks invloed. School doet haar best.. met een gezonde kantine waar je dan een broodje gezond voor € 2,50 kan kopen. Terwijl je in de supermarkt 2 kaas croissants en een blikje energydrank voor € 1,- krijgt en op de 1 of andere manier is er altijd wel een supermarkt, snackbar, of zoiets in de buurt…

Ik ben ervan overtuigd dat vooral de hoeveelheid suiker en de smaakstoffen ons heel ongezond en moe en sloom maken. 

Mogelijke oplossingen

Foto’s van de gevolgen in de supermarkt?

Misschien moeten er verplicht foto’s boven de schappen met al die heerlijkheden van dikke mensen. Ongelukkige mensen. Zieke mensen. Want dat is het lange termijn resultaat.
Of niet? 

Eten op school

Of moet de deur op slot en verzorgd de school een echte goede maaltijd, waarvan de prijs vooraf door de ouders, samen met de maatschappij, al betaald is. Levert nog meer moois op: minder keuzestress, minder gedoe, misschien zelfs wel meer sociaal gedrag onder de leerlingen, samen eten verbroedert toch? (zet de wifi tijdens de pauze ook gewoon even uit op school)

Suikertaks en BTW vrije groenten

In diverse landen om ons heen al jaren met succes ingevoerd; de suikertaks**. Maar hier heeft de suikerlobby het nog steeds voor het zeggen. Staatssecretaris Blokhuis heeft lang en hard gestreden maar het verloren van de lobby van de grote bedrijven. De resultaten  van 50 jaar supermarkt lijkt me duidelijk: de gezondheidskosten zijn hoger dan ooit. Uit de suikertax kan je mooi de extra ziektekosten van alle leefstijl/chronische ziekten uit betalen. Ook is dit m.i. de enige manier om de producenten te dwingen tot minder suikers in de producten. Uit vrije wil gaan ze dit echt niet doen. Weet jij hoeveel andere namen er voor suiker staan op etiketten? 

Wat kan je zelf doen?

 1. Ga niet mee naar de Supermarkt, je hebt misschien het gevoel er dan niet bij te horen, maar misschien blijven er veel meer vrienden eigenlijk liever op school.  Of maak je nieuwe vrienden met mensen die ook niet naar die supermarkt willen. Als je toch meegaat, ‘fake it untill you make it’ Doe maar een beetje alsof;-) maar eet niks wat jij niet wilt. Weet, het is groepsdruk, maar je steekt het zelf in je mond.
 2. Probeer genoeg ‘van het goede’ te eten, dan heb je geen honger als je toch in die supermarkt terecht komt. Je wilskracht om niet ‘mee te doen’ is dan veel groter en nee zeggen is makkelijker.
 3. Eet zo goed mogelijk en niet te weinig. Dus zoveel mogelijk onbewerkt, hartig i.p.v. zoet beleg, niet te weinig vet. Liever een worstje dan een broodje. Een bak kwark met fruit en muesli, havermout, echt volkorenbrood. Een stukje kaas of worst. Fruit; appels of bananen. 
 4. Voel eens wat voor enorme suikerdip je krijgt na een lunch met croissant, chips en energydrank. Je wordt er knetter moe van.  En ervaar je energie eens als je gezond(er) eet. 
 5. Merk eens aan je huid wat er gebeurd als je een week echt gezonder gaat eten. Je lichaam wordt er direct gezonder en blijer van. 
 6. Kijk eens op een etiket; meer dan 20 gram Koolhydraten per 100 gram; laat maar staan.
 7. Weet dat je maar een paar keer nee kan zeggen, ieder mens gaat op een gegeven moment voor de bijl. Probeer dat dus voor te zijn. 
 8. Als je 2 weken minder suikers eet,(max 50 gram koolhydraten per dag) is je behoefte (verslaving) ook een stuk minder. Even doorbijten dus! Of er niet aan beginnen natuurlijk. 

Voor jonge mensen die aan de slag willen met een gezonde(re) leefstijl heb ik nog veel meer tips, kennis en recepten.  Ik begeleid ze heel graag. De jongelui die ik al geholpen heb waren vooral enorm blij met de kennis die ze kregen, dit geeft ze munitie om alle verleidingen en kritiek beter en makkelijker te weerstaan. Maar het belangrijkste, ze waren minder moe, veel fitter en dat voelt gewoon goed! Ze waren uit die vicieuze cirkel van moeheid, suiker, moeheid en weer suiker gestapt. 

Fijne dag en geniet!