Ontbijten, wel of niet? Wat doe en vind jij?

De week van het nationale schoolontbijt

Hoe ontbijt jij? Ontbijt je als een keizer, lunch je als een koning en diner je als een zwerver?

Over het ontbijt wordt vaak geschreven dat het moet, je moet je verbranding ‘aan’ zetten.

Daar zit zeker wat in, met een maag vol energie kunnen je hersenen en spieren de dag goed aan. Maar je kan beter aan een fabriek denken die 24 uur achter elkaar doordraait. Aan de ene kant stop je er brandstof (voeding) in en aan de andere kant gebruik je energie; denken, lopen, rennen, fietsen, sporten, etc, etc

Dat moet in balans zijn, over het geheel van die 24 uur dus. Zo niet, dan val je af of kom je aan.. Simple as that.

Een keertje niet ontbijten

Dus als je een keer je ontbijt overslaat kan je lichaam dat meestal prima opvangen. Sterker nog, het is best goed om je patronen te variëren, je lichaam een beetje uitdagen mag best. Die superknappe, geoliede machine kan dat klusje prima aan en wordt weer even op scherp gezet. Maar je krijgt meestal wel honger en het is wel belangrijk om dan niet te gaan snacken, je bent hoogstens oncomfortabel. Je honger gevoel komt, maar gaat ook weer over. Probeer het maar eens. Het vertrouwen dat je dit ‘gewoon’ aankan mag je absoluut hebben in je lichaam. Mensen doen dit al 10.000-den jaren.

Tijdelijk Vasten

Sterker nog; er zijn mensen die ieder dag alleen tussen 15 en 20 uur (of tussen 12-18 uur) eten, verder niet, niets, nada. Dat heet Intermittend Fasting (tijdelijk vasten). Je brengt je lichaam in de natuurlijke vetverbranding, je lichaam is erg efficiënt en kan hier goed mee overweg. De vraag is of jij dat kan en wil? Het is even wennen, maar je brengt eigenlijk veel rust in je spijsvertering. Op zich is het niet ongezond, het kan zelfs veel gezondheidsvoordelen hebben. Als je in die 5 uur maar wel je voedingstoffen binnen krijgt. En een periode neemt om eraan te wennen.

Standaard Nederlands ontbijt

Meestal eten we in Nederland ’s morgens een ontbijt met brood en beleg, een kop thee of melk of koffie. Of Yoghurt of kwark met fruit. Of havermout al dan niet met fruit of noten. Eigenlijk is alles okay, variatie is eigenlijk je uitdaging. Neem eens wat schijfjes komkommer op je boterham met kaas, of eet eens een omeletje of een hard gekookt eitje als ontbijt, zonder brood. Ontbijt eens met groenten..

Variatie

Variatie is goed om alle verschillende voedingstoffen binnen te krijgen, maar ook om je lichaam een beetje uit te dagen, om je lichaam te gebruiken zoals het eigenlijk bedoeld is. Het ene moment heb je geen ontbijt, moet je daar eerst veel moeite voor doen (jagen of verzamelen) en eet je daarna pas. Het andere moment is er veel aanbod (oogsttijd) en eet je dus een dagje of tijdje veel fruit.

Wat doet het ontbijt met jou?

Het allerbelangrijkste vind ik dat je voelt wat jouw manier van eten met jou doet!

Krijg je energie? Een opgeblazen gevoel? Honger een uur later? Hoofdpijn? Ga je geeuwen na een half uurtje? Heb je wel 4 keer koffie op een ochtend nodig?

Ik zoek altijd samen met mijn klanten naar wat het beste bij hun past. Daag ze uit om dat te ontdekken, te voelen. Dit is trouwens ook een leuke bijkomstigheid van een periode eiwit diëten, je kan weer goed merken wat verschillende voeding voor je doet. Je bent als het ware gereset.

Nationale schoolontbijt

In de week van het nationale schoolontbijt ligt de nadruk op een gezond gevarieerd ontbijt voor kinderen. Jong geleerd is oud gedaan. Dus neem er de tijd voor, sta iets eerder op, ga er even bij zitten en varieer!