Obesitas, snijden of lijnen?

De docu waarbij Anita een aantal jong volwassenen volgt die lijden aan obesitas vond ik heel interessant

 http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/394310/Anita_Wordt_Opgenomen.html

Oordelen

Ik vond het mooi dat er ook zo ingegaan werd op de oordelen van de maatschappij. Want je kan toch gewoon minder eten en waarom moet je daar een (dure) operatie voor. Dan wordt er voorbij gegaan aan het feit dat deze mensen vaak juist heel goed kunnen afvallen, maar dat het ze niet lukt om op gewicht te blijven. En ook dat lijkt simpeler dan het is. Ons lichaam is een razend knappe ‘machine’ met de focus op energiebehoud (vetopslag als er iets teveel energie is). In dat proces werken allerlei hormonen samen om je een verzadigd gevoel te geven, om je te belonen voor ‘lekker’ (vaak zoet) eten, willen je vetcellen zich het liefst weer vullen, want daar zijn ze per slot van rekening voor, enz.

In het programma vertelde ze ook dat er bij/in de maag een plekje is waar dat verzadigingsgevoel ‘gestuurd’ wordt. Dat snijden ze weg, en dat samen met een enorm kleine maag (20 cc) zorgt ervoor dat je niet de hele dag aan eten denkt en wel enorm verzadigd bent.

Verzadigingscentrum

Ik vroeg me toen gelijk af waarom we niet alleen dat ‘verzadigingsplekje’ wegsnijden. Dan is het gevecht al een heel stuk makkelijker (eerlijker). En waarom de maag zo verschrikkelijk klein gemaakt wordt? De patiënten die ze volgden voelden zich allemaal super goed bij de eerste controle na een maand. Maar hoe krijg je dan voldoende voedingsstoffen binnen? 

Want ik had (heb) er ook een oordeel over; je gaat toch niet snijden in een gezond lichaam.. Het gaat toch om een gedragsverandering.. Maar het ligt toch wat genuanceerder zoals meestal. En er is juist veel minder kans op allerlei ziekten die mensen krijgen als ze obese blijven.

Waarom is obesitas zo’n groot probleem?

Maar toch, waarom is obesitas zo’n groot probleem, ook in onze maatschappij? Lekker in je vel heeft ook met goed eten te maken toch? Wat maakt dat de meters chips en frisdrank in de supermarkt steeds meer worden?

Gezond eten is je lekker voelen en ja dat kost wel iets meer moeite dan een glas fris inschenken of een zak chips bij wijze van lunch opeten. En het begint al bij jonge mensen, daar ging dit programma ook over. Kijk maar naar de invasie van jeugd die broodjes en energydrink komen kopen in de schoolpauzes..

Een suikertax zou toch niet zo gek zijn geloof ik. Nou ja er zijn nog veel meer oplossingen, maar daarover volgende keer meer.

Als jij aan de slag wilt om erger te voorkomen en aan een blijvende gedragsverandering te werken ben je meer dan welkom. Gezond en fit zijn hebben we toch zelf in de hand? 

Maak een afspraak