Mijn gezondheid is mijn verantwoordelijkheid!

Gezondheid is een soort van ontastbaar, je weet gewoon niet hoe gezond je bent. Handelen n.a.v. een klacht is natuurlijk logisch. Je ziet dan het probleem, dan kan je het oplossen.

Neem nou hart- en vaatziekten

Je krijgt echt niet van de één op de andere dag dichtgeslibde aderen, nee. Dat gaat grofweg alsvolgt: je hebt stress of je eet slecht, je hebt teveel chemische stoffen in je lichaam gekregen of iets anders. Je lichaam maakt dan laaggradige ontstekingen aan, om zo het natuurlijk immuunsysteem te activeren!

In het geval van bloedvaten maakt het lichaam een reparatiestof; Cholesterol. Als je dan niet beter gaat eten (minder omega 6/bewerkte producten) geen rust pakt, meer ontspanning neemt, regelmatig gaat bewegen, kortom, je leefstijl niet veranderd, gaat dit proces gewoon door. Meer beschadigingen aan de vaatwand, meer cholesterol.

Máár, doordat je lichaam niet de juiste voedingsstoffen(omega 3 en vit K2 o.a.) binnen krijgt gaat er calcium plakken aan die cholesterol en komt die hartinfarct opeens snel dichterbij. Maar dat weet je niet, dus wat kan jij daar nou aan doen…

Nou, gewoon, altijd op je gezondheid letten. Leef als de oermens, ook jouw lichaam is namelijk zo bedacht.

Veel mensen vragen mij hoe ik dat nou doe, hoe leef je nou gezond? Er zijn honderden meningen, zaken waar je op kunt letten en voor iedereen kan het ook anders zijn. Hoe ik het doe heb ik hier eens uitgeschreven. Het voelt voor mij niet als ‘moeten’, het is gewoon hoe ik leef en hoe ik het doe. Natuurlijk heb ik er ook heel veel belangstelling voor en kennis van, ik leer graag bij, suggesties zijn welkom.

Voeding en drank

Niet

Frisdrank, pakjes en zakjes, weinig bewerkt voedsel. Ik eet weinig koolhydraten, gluten (brood) en lactose (koemelkzuivel).  Weinig tot matig alcohol, bijna nooit iets gefrituurd. Chips en snoep eet ik sporadisch. 

Wel

1,5-2 liter water drinken, het liefst in grote ‘porties’ dus 2-3 glazen in 1 keer.

Ongeveer 2-4 kopjes koffie (van verse bonen)

Lekker eten: voldoende goede vetten en eiwitten.

Bakken in goede vetten/oliën, kokos- of olijfolie. (niet te heet)
Goede kwaliteit, liefst biologisch, vis/vlees/eieren/zuivel/kaas. 
200-500 gram groenten, fruit en kruiden. Een echte goede extra vierge olijfolie over mijn salades. 

Maar ook de helft van de week (of zoveel mogelijk) plantaardig zuivel en ‘vleesvervangers’. Kijk ook eens naar de Schijf van je Lijf*.

Lekkere hapjes maak ik met komkommer, spreads, roomkaas, mozzarella, noten, tomaatjes etc. als ik eens wat chocolade neem, dan wel behoorlijk puur.

Regelmatig vasten. 

Dagelijks goede basis voedingssuppletie! (Vitaminen/mineralen/eiwitten/vetzuren) (incl. Zink, quercitine, vit C en D, selenium en natuurlijk vit C. advies zelfzorgcovid*) Voor € 1,60 per dag krijg ik al mijn benodigde voedingsstoffen uit suppletie binnen; vitaminen, mineralen, vetzuren maar ook de essentiële eiwitten/aminozuren.

Slapen

Op tijd naar bed, gemiddeld slaap ik 7 uur. Meestal word ik uitgerust uit mezelf wakker. Ik ben een slechte inslaper, dus probeer goed op rust te zijn als ik naar bed ga. Ik lees altijd nog een half uurtje. Hoofdje uit, oogjes dicht!

Beweging

Dagelijks beweging: wandelen, slowrunnen, golfen, zwemmen, fietsen. 1x per week Chi Qong.

Ontspanning

Fotografie.

Natuurbeleving. 

Koude training (komende winter is het 4e seizoen) 2-4 keer per week in koud water. 

Ademhaling oefeningen (soms). 

Jaarlijks een retraite-achtig iets en/of een vasten week. Me-time!

Zinvol werk en vrijwilligerswerk. 

Fijne, positieve mensen om me heen. 

Tot slot, relativeer. 

Mix het met wat zelfspot en uitschieters in lol, goeie gesprekken, een korte maar super leuke nacht. Af en toe een heerlijk ijsje, een paar glazen bier of wijn, gebakje of een dagje niks doen. Ik sla ook wel eens de supplementen of een maaltijd over. Rigide gedoe ben ik allergisch voor. Je móet het niet, het is je vrije, eigen keuze.

Leven in het nu, zoveel mogelijk naar mijn behoefte. Geef dat zelfhelend vermogen ook al en toe wat te doen. 

Ben ik gezond?

Ik denk het, ik heb geen onderliggende ziekte en dus ook geen medicijnen. Voel me meestal fit en energiek. Voel me niet belemmerd door mijn lichaam. 

Genoeg problemen gehad hoor: galblaas is verwijderd. Ook nog een buikoperatie; aansluiting dunne/dikke darm is verwijderd. In de loop van mijn leven heb ik vaak en langdurig last van mijn darmen gehad.

Ik heb best last van mijn darmen met vertering van vetten, noten, brood, maar vooral suikerrijke producten. Mijn darmen zijn best gevoelig. Regelmatig slechte ontlasting. Inmiddels is het meer uitzondering dan regel gelukkig.

Ziektes, incl. Corona

Ik wil maar zeggen: mijn gezondheid is ook mijn eigen verantwoordelijkheid. En ja, ik kan morgen ook borstkanker, een herseninfarct of iets anders naars krijgen. En waarschijnlijk zal ik corona nog krijgen… toch hoop en denk ik dat ik het dan niet al te erg zal krijgen. Ik heb misschien zelfs al Corona gehad, veel mensen merken er weinig van.

En of je wel of geen vaccin neemt, is ook je eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik wil daar geen oordeel over hebben. Maar probeer wel alle ontwikkelingen en gevolgen enigszins te volgen*.

Mijn suggesties naast vaccinatie

Jaarlijkse check-up: preventie!

Maar eigenlijk pleit ik ook voor een jaarlijkse check (of een 2 of 3 jaar jaarlijkse) van mijn algehele gezondheid; mijn vitamine gehaltes, mijn botdichtheid, mijn viscerale vet, bloeddruk, vetzuren status, etc. Naast borst-en darm, baarmoederhals- onderzoek. Zodat ik, samen met een arts, mijn risico’s beter in kan schatten. En dus al maatregelen kan nemen. Preventief! Goedkoper en veel ‘zelfstandiger’ dan de dokter alles te laten ‘oplossen’. Maar ook vooral met meer kwaliteit van leven, althans dat is mijn overtuiging. 

Eerlijke en duidelijke informatie

Duidelijke informatie over je basisgezondheid, vanuit de overheid, ook op scholen en via werkgevers etc.

Suikertax

Naar mijn mening moet de suikertax snel ingevoerd worden. Iedere generatie jeugd die we kunnen ‘redden’ is meegenomen. Meer dan de helft van wat in de supermarkt ligt is ongezond voor ons. Ontzettend veel ziektes komen voort uit verkeerde voeding en dan vooral suiker, koolhydraten. Een redbull met croissant is goedkoper en veel stoerder dan een appel. 

Geen schijnveiligheid

Wees eerlijk, onze huidige maatschappij wil alles steeds maakbaarder. Toch worden ieder jaar meer mensen ziek met leefstijlgerelateerde ziekten. (hart-en vaatziekten, diabetes 2, eczeem etc)

Eigenlijk wil ik helemaal geen groen vinkje… ik wil geen tweedeling, ik wil niet op het nieuws horen hoeveel mensen die dag aan corona zijn overleden, of vertel dan ook hoeveel mensen aan kanker, hart- en vaatziektes, diabetes, alzheimer etc zijn overleden. Maar nee, dat willen we niet. Ik uiteindelijk natuurlijk ook niet.

Links voor meer informatie

Hieronder heb ik een aantal links geplaatst naar mensen en sites waar ook eens een andere benadering van de Corona situatie wordt gegeven.

Leef voluit, lijden en leiden hoort erbij. Angst, dwang en onderdrukking niet. Hoe je er mee omgaat is het belangrijkste voor de uitkomst. 

Train jezelf, maak je eigen keuzes!

Mijn leefstijl geeft mij dat ik onbelemmerd voluit kan leven! Dat gun ik iedereen.

www.trouw.nl/schijfvanvijfondervuur

www.Kompanje.org

www.artsencollectief.nl

www.zelfzorgcovid.nl

www.docsfair.nl

www.denieuwewereld.tv

www.blckbx.tv