Mijn eigen leefstijlverandering (2019)

Sinds begin van dit jaar is er bijna 10 kilo af! En ik bruis van de energie!! (ik heb lang getwijfeld of ik dit op mijn site moest zetten, ik word toch geacht slank te zijn en te blijven.. of zit dat alleen in mijn hoofd?)

10 kilo minder! Daar ben ik echt gigantisch blij mee want het lukte me gewoon niet meer. De afgelopen 5-6 jaar was er door allerlei redenen toch weer best veel aangekomen. Plus de overgang…

Maar door verschillende dingen aan te pakken is het me nu gelukt en het gaat gewoon nog even door😉

Als bijvangst maar ondertussen mijn fijnste conclusie: ik heb er een berg energie voor terug gekregen. En ik dacht dat ik al aardig veel energie had. Maar ik heb me de afgelopen weken echt verbaast over het gemak waarmee ik 13 dagen achter elkaar met bijna 10 kilo 😱 (toch maar eens gewogen bij thuiskomst) in een rugzak gemiddeld 20 kilometer liep. 

Resultaat is een optelsom

Wat ik hier vandaag wil benadrukken is dat het echt een kwestie is van en/en en niet van of/of. Privé had ik vorig jaar best veel stress, dan is gewicht verliezen echt veel moeilijker. Het hormoon Cortisol is dan veel te vaak, te veel en te lang in je bloed en daardoor gaat je lichaam in de ‘safe’ stand. En houdt alles vast, want het moet overleven. 

Mind

Psychisch weer in balans komen is extra lastig als ik niet goed eet, maar goed eten is lastiger als ik stress heb. 
Dat onderkennen is altijd belangrijk en heeft mij echt geholpen. Mild naar mezelf kijken ook.

Voeding

Ik heb eerst het, echt wel makkelijke en kwalitatief goede, eiwitdieet van SLIMdiet gevolgd. Maar na 3,5 kilo stopte het afvallen. Ik had het gevoel dat mijn lichaam niet wilde loslaten.
Dus, ik ben echt meer gaan ‘samenwerken’ met mijn lichaam. Goed voedzaam eten, lekker, verzadigend (door vetten en eiwitten) onbewerkt puur eten. 
En zonder de focus op afvallen, maar op VOEDEN. 
Weinig suikers, haast geen alcohol, veel (300 gram +) groenten, weinig zuivel, minder vlees, vaker vegetarisch. 

Supplementen (eigenlijk ook voeding)

En ik ben ook supplementen gaan slikken. Best wel veel eigenlijk. Dit was voor mij ‘vroeger’ eigenlijk ondenkbaar. 
“als ik gevarieerd eet krijg ik alles binnen”. 

Hoe dan ook, ik kwam gewoon niet over een bepaalde drempel met sporten en conditie en stress en heb daarom besloten om het een half jaar te doen en te kijken of het helpt.

Ik heb het volgende genomen: 

🍀Een goede multivitamine (met K2) van VitOrtho
🍀Ik nam ook Collageen in een formule gericht op sporten, Collageen is een eiwit wat helpt bij optimaal gebruik van je gewrichten en spieren. (ik was altijd stijf en had veel last van spierpijn, ook na 1,5 jaar) Ik ben soepeler, minder stijf en ik herstel véél sneller na hard sporten (krachttraining)
🍀Vit D3 natuurlijk (bloedwaarde was 52, moest zijn 83) Van de vitamine store. Zoals je overal hebt kunnen lezen is voldoende Vit D3 heel belangrijk en hebben veel mensen dit te laag. Dus ik slik dit tegenwoordig het hele jaar (en dat terwijl ik echt best veel buiten ben)
🍀En Omega 3: visolie. In de vorm van Capsules. Gewoon een eetlepel uit een fles ging niet goed, omdat ik geen galblaas meer heb verdraag ik dat niet. Dit werkt o.a. ontstekingsremmend en ondersteund daarmee vele processen, en ook de darmwerking.
🍀Verder neem ik Probiotica; Dit helpt mijn darmen (hoe meer verschillende stammen goede bacteriën hoe beter)

Optimaal gevoed

Alles bij elkaar heb ik mijn darmen dus echt optimaal gevoed. Zodat de werking verbeterde en mijn lichaam ook ‘doorkreeg’ dan het veilig was, het mocht loslaten.

Beweging

Ondertussen wandel ik regelmatig, golf ik, en doe ik sinds een jaar aan krachttraining m.b.v. electro spier stimulatie. (bij Personal Switch in Zutphen) Ook hierdoor heb ik het gevoel dat ik eindelijk die drempel over ben. Mijn spieren zijn echt sterker geworden en dat krijg ik terug in de vorm van meer energie en een gelijkmatiger ‘staat van zijn’…
Ik heb via hun ook 10 dagen sportvasten gedaan. Ik heb daarmee m’n lichaam gedwongen (stress!) om beter en sneller in de vetverbranding te gaan en te blijven. 

Intermittend Fasting, tijdelijk vasten.

Na het sportvasten ben ik blijven vasten, maar dan anders. Ik doe IF 16:8. Ik eet 16 uur niet (alleen koffie, thee en water) en eet 2,5 maaltijd tussen 12-20 uur. Hierbij let ik natuurlijk wel een beetje op dat ik voldoende eiwitten en goede vetten binnen krijg. Maar ik eet niet strak Koolhydraat beperkt of arm. Ik eet vooral heel lekker. 
M’n hoofd is helderder (zeer fijn) en ondanks geregeld een hongergevoel heb ik toch meer energie. Ik sport ook ‘in vast’ en dat gaat allemaal prima. Ik word er steeds makkelijker mee. Vertrouwen in je lichaam is ook erg fijn!

‘Vaak bun je te bange’, ‘Je kan meer dan je denkt’ en ‘Luister naar je hart, die weet het altijd’ 

Deze teksten zijn alle drie van toepassing voor mij in dit hele proces.

Ik wil met dit hele relaas maar aangeven dat er altijd maatwerk nodig is. Ieder mens, iedere levensfase, de omstandigheden, alles is veranderlijk. 
Experimenteren, vallen en opstaan en vertrouwen horen allemaal bij de zoektocht. 

Ik wens jou ook minder kilo’s en meer energie en vertrouwen toe. Ik help je graag met mijn (10 jarige) ervaring en brede kennis in dit proces.