Kou en ademtechnieken

Kou en ademtechnieken

Omdat ik geloof in ‘het lichaam gebruiken zoals het bedoeld is’ duik ik, sinds 2018, regelmatig (1-3 keer p/w) IN DE WINTER het koude buitenwater in. De Berkel, Bronsbergermeer of in een echt ijsbad. Ik doe dit volgens de Wim Hof Methode.

Lichamelijk

Door ademhalingsoefeningen en door controle van je reflexen kan je van de schrikreactie die je krijgt door de intense kou alleen de positieve effecten behouden. In feite creëer ik kortdurende stress. Mijn lichaam gaat helemaal ‘aan’. Mijn immuunsysteem krijgt een boost aan herstel- en beschermstofjes. Er worden meer ATP’s gemaakt in de mitochondriën, dat zijn de energiefabriekjes in je cellen. Wit (lui) vet wordt omgezet in bruin (actief) vet. We zijn gemaakt om maanden lang in koude te leven. We kunnen dit echt. Iedere dag 1-2 uur in een ruimte onder de 17 graden zijn zet je lichaam ook aan.

Hoe doe ik het?

Ik ga nooit alleen, ik ben getraind (bij de enige echte eijscoach uit Zutphen) en ik doe het als volgt:

Ik doe thuis mijn ademhalingsoefeningen. Dat kost ongeveer een kwartier.

Dan loop ik samen met mijn mede-‘dippers’ een kilometer om een warm te worden of blijven. Aangekomen op ons plekje, kleden we ons in stilte uit, we doen gezamenlijk de opwarmoefeningen (soort squats) voor de grote spiergroepen en dan loop ik rustig het water in.

Ik loop ongeveer tot mijn navel. Dan zak ik door mijn knieën en ik ontspan, concentreer me op mijn ademhaling. Blijf rustig. Dan voel ik natuurlijk de kou, de ene keer intenser dan de andere keer. Ik laat het toe, adem er door heen.

Na ongeveer een minuut, voelt het anders en is er eigenlijk geen pijn meer, ik kom in een ‘staat van zijn’ ik kan het niet anders omschrijven. Ik ben één met het water, de vogels, de omgeving, de opkomende zon.

Er borrelt levensenergie naar boven.

De ene keer blijf ik 2 minuten, de andere keer zwem ik een stukje en blijf ik langer in het water. Ik let niet op de tijd , het is niet belangrijk voor mij. De shock is er in de eerste 30 seconden en die is lichamelijk het belangrijkste, de ontspanning komt altijd en daar gaat het geestelijk en lichamelijk natuurlijk ook om.

Dan ga ik eruit, ik neem nog een moment om diep in te ademen, nog steeds één met de omgeving, soms loop ik een stukje. Dan kleed ik me rustig, in stilte aan. Tot besluit lopen we gezamenlijk weer terug naar de Parkeerplaats. Zo zorgen we ervoor dat de bloedsomloop weer gestimuleerd wordt. Thuis gekomen neem ik direct of later een warme douche. Soms ervaar ik nog een 2e koudegolf. Ook deze gaat weer voorbij.

De rest van de dag ervaar ik vaak een soort lichte energie.

Ik weet dat er mensen zijn die alles timen, bij de ademhalingsoefeningen, de tijd in het ijsbad. Er zijn mensen die iedere dag in het ijsbad gaan, die er zelfs een in de tuin hebben. Er zijn mensen die naar Rusland of Scandinavië gaan. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Ik heb het zo geleerd van de eijscoach, Anne Eijsink uit Zutphen. Misschien is dit de zachte methode, dicht bij je gevoel. Ik voel dat dat belangrijk is. Voor mij is het perfect.

Ik weet ook dat er mensen zijn die uit hun depressie gekomen zijn, die een ziekte als MS, fibromyalgie, PDS (prikkelbaar darm syndroom) en zelfs (de gevolgen) van kanker hiermee beïnvloeden. De basis is dat je je zelfherstellend vermogen helpt, gebruikt, boost! Dagelijkse effecten kunnen zijn: Beter slapen, minder verkoudheden, griepjes, minder droge huid. Er zijn vele effecten ervaren en beschreven.

Tot slot geef ik hier nog een link over het beïnvloeden van je bloedsuikers door koudetraining. Heel interessant voor mensen met veel zoettrek, beginnende diabetes etc: www.wimhofmethod.com/blog/breathing-blood-sugar

Psychisch

Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het me psychisch ook veel geeft.

Ik vertrouw meer op mijn lichaam. Ik ken mijn lichaam beter. Ik durf meer. Het geeft me hele diepe balans, een soort gecentreerde balans. Ik ben rustiger, en dat zegt wel wat bij mij -). Ik maak beter contact met mijn gevoel. ‘Kou is slechts een gedachte’, het duurde even voordat ik die echt kon plaatsen. Ik kan beter omgaan met angsten, want ook die kan je wel degelijk aangaan, bekijken en veranderen.

Koud douchen

Dit is natuurlijk dé manier om met de kou om te leren gaan.Dit doe ik alle andere dagen, ook in de zomer, na een warme douche. Ik draai altijd in 1 keer de kraan naar koud, vind ik fijner, maar langzaam is ook goed. hoe lang je eronder blijft is ook aan jezelf. Bouw het op. Ik draai altijd 3 langzame rondjes. Ik voel me ook altijd aangaan, alive, het is energizing!

I love it!