Keto, Ketogeen, Ketose…???

Wat is ketose?

Ketose of ketosis is een metabool proces en ontstaat wanneer jouw lichaam te weinig koolhydraten (suikers) heeft om energie te leveren. Kenmerk is een verhoogde concentratie ketonen in het bloed, veroorzaakt door afbraak van vetzuurketens. Wanneer je te weinig koolhydraten binnenkrijgt zal jouw lichaam een andere bron van energie zoeken. Dan gaat je lichaam over op (lichaams)vetten als bron van energie. Oftewel, vet verbranden! Dit proces heet ketogenese of ketose.

Gunstig dus als je af wilt vallen. Evolutionair gezien heb je altijd je brandstof bij je! Opslag in goede tijden, om te kunnen gebruiken in slechte tijden! Maar waar zijn tegenwoordig de slechte tijden?

Hoe kom je in ketose? 

Als je minder dan ongeveer 30 gram koolhydraten per dag eet kom je na 48 uur in ketose. Dit is het gevolg van een te lage glycogeen voorraad in de lever en kan ontstaan bij een langdurige of intensieve inspanning, bij een koolhydraatarm of ketogeen dieet of bij vasten.

Ketose een geweldig natuurlijk middel om gezonder te worden. 

Je lichaam wordt metabool flexibeler, dat bekend dat je makkelijker kan switchen tussen suiker- en vetverbranding. We worden als vetverbrander geboren. We hebben niet voor niets een vetopslag bij ons. De opslag van vet is bedoeld voor tijden van schaarste, die creëer je als je minder koolhydraten gaat eten.

Ketogeen eten en vasten zijn beide verband, goed te combineren en helpen de autofagie in het lichaam. Dat is het opruim en opnieuw gebruiken van lichaamscellen. Het lichaam is super efficiënt en zal liever hergebruiken dan opnieuw aanmaken.

Ketogeen eten is een geweldige reset als je richting Diabetes gaat. Je lichaam zal weer moeten oefenen, het kan 2-12 weken duren voordat je lichaam weer echt makkelijk in die vetverbranding is, komt of blijft. Veel mensen, lichamen zijn het echt ontwend…

Je valt af, het is per slot de natuurlijke vetverbranding; dus als je energie intake lager is dan je verbruikt zal je afvallen. Hier zit ook het addertje onder het gras. Je kan in ketose /vetverbranding zijn, en toch niet afvallen, of zelfs aankomen. Soms moet je lichaam nog trainen maar meestal neem je dan teveel vetten en die leveren veel brandstof en dan val je toch niet af. Nog even op een rijtje wat afvallen allemaal oplevert, 5 tot 10% gewichtsverlies levert al:

  • Lager risico op hart- en vaatziekten. Dat komt onder andere doordat je bloeddruk, je cholesterolgehalte en je triglyceridengehalte (een andere vetachtige stof in het bloed) verbeteren/dalen. 
  • Minder laagradige ontstekingen, meer energie.
  • Rust voor je alvleesklier. Die is vaak overwerkt! 
  • Betere slaap. Minder snurken, slaapapneu en diepere rust en herstel. 
  • Makkelijker bewegen en daardoor beweeg je ook meer. 
  • Sporten wordt gemakkelijker en daardoor leuker.
  • Je ontgift, dit proces kan/moet je ook extra ondersteunen door de juiste dingen te eten en genoeg te drinken tijdens het afvallen. Een paar keer per dag 10 zeer rustige en diepe ademhalingen helpen ook al.
    Ontgiften is echt lange termijn winst!

Op welke manier kan je dat doen?

Vasten: Watervast. Sportvasten. Intermittend Vasten.

Ketogeen eten: niet meer dan 25-40 gram koolhydraten en minimaal 110-165 gram vetten en ongeveer 80-110 gram eiwit per dag binnen krijgen. (Ongeveer voor een vrouw/ 2000 Kcal). (Je lichaam gebruikt vet als brandstof). Ketogeen eten is vooral een ander eetpatroon, het is dus geschikt voor langere perioden. Er zijn mensen die dit altijd doen ivm ziekte etc.

Eiwitdieet: minder dan 30 gram koolhydraten en minstens 80 gram eiwit én weinig vet. (Door voldoende eiwit te eten blijft je spiermassa op peil). Daarnaast onbeperkt bijna alle groenten.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Vasten (zonder aangepaste manier van eten)

Risico’sVoordelen
Gebrek aan voedingsstoffenSnel in ketose 
Mits verstandig opgebouwd: ontgiften
Sociaal lastigVetverbranding krijgt een boost
Honger!!!!Er zijn gezonde variaties
Spiermassa verliesBij voldoende eiwitten, geen
spiermassa verlies
na een tijdje: Algehele slapte,
slechter functioneren
Veel mensen ervaren een helderder hoofd 

Ketogeen eten

Risico’sVoordelen
Veel vet eten is niet altijd goed te verterenLangdurig
Sociaal lastig aanvaardbaarGoed tegen diabetes, epilepsie en MS
Veel nadenken over je voeding,
de juiste verhouding is lastig
te bereiken
Vetverbranding optimaal
Gebrek aan vezels (obstipatie)Lekker eten (als je van vet en vlees houdt)
Streng, niet cheatenHelder hoofd
Keto griep (soms)1-2 kilo per week
Zonder vlees bijna niet te doenGeen honger
Kans op tekorten in voedingswaarde,
suppletie is noodzakelijk
Geen spiermassa verlies 
 geen maaltijdvervangers maar normale voeding
 Uit eten gaan is mogelijk
Mooie(re) huid

Eiwitdieet SLIMdiet

NadelenVoordelen
Streng, niet cheatenRust: Keuzes zijn makkelijk
Sociaal lastig aanvaardbaarMeer vetverlies per week *
Obstipatie risicoNauwelijks spiermassa verlies
KostenJe eet verder niks, dus ook € 3-5,- minder
 Helder hoofd
 SLIMdiet is Medisch
onderbouwd
 Geen  honger
 Uit eten gaan is mogelijk

*Ik mag geen ‘claim’ tussen tijd en gewichtsverlies opschrijven maar geloof me, het is heel fijn 😉  
Er zijn er vast meer verschillen, ervaringen zijn natuurlijk ook persoonlijk.

Welke brandstof eet je?

Ons lichaam kan veel, heel veel. Het heeft een aantal prachtige overlevingsmechanismen. Vetopslag is daarbij zeer belangrijk. Denk aan de oermens: als het mogelijk was aten mensen veel. Knollen, vis, wortels, honing, bessen, vlees. Er werd een vetreserve in het lichaam opgebouwd. Maar in tijden van schaarste moesten mensen wel goed kunnen functioneren; jagen (soms dagenlang) of graven naar wortels, etc. fysiek moest er worden gepresteerd!

De omzetting van de beschikbare brandstof gaat op verschillende manieren in het lichaam. In het heel kort komt het hierop neer:  

Suiker (koolhydraten), 1 gram = 4 Kcal, is de gemakkelijkste brandstof en wordt het makkelijkst omgezet in energie (suikerverbranding).  Als je lichaam gewend is aan suikerverbranding heb je steeds suikers nodig. (‘de roep om eten’, suikerverslaving, je blijft eten)

Vet , 1 gram = 9 Kcal, is een zeer energierijke brandstof. Als je lichaam voornamelijk op vet brandt zit het in een optimale vetverbranding. Hiervoor heb je dus vooral (lichaams)vet als brandstof nodig en weinig suikers.

Eiwitten, 1 gram = 4 Kcal, zijn meer ondersteunend, vooral voor de celdeling. Heel belangrijk maar minder belangrijk als brandstof. 

Verschillen tussen de diëten

KetogeenEiwitdieet SLIMdiet
85-200 gram vet, 115 gram eiwit,
30 gram koolhydraten
4-6 maaltijdvervangers
Veel puzzelwerk iedere dag (ingewikkeld)Je hoeft alleen je groenten uit te kiezen 
Veel bakken en kokenShakebeker en water, ideaal voor werk of onderweg

Wil jij ook een betere vetverbrander worden?

Je kan je leven nu, op korte termijn, al veranderen, zonder moeilijke studies en ingewikkeld gereken!
Start met het medisch onderbouwde en volwaardige eiwitdieet van SLIMdiet. De eiwitpreparaten worden in eigen fabrieken geproduceerd, zijn goed van smaak (hoewel dit natuurlijk ook persoonlijk is) en is aangevuld met de essentiële mineralen en vitamines.

Kickstart: SLIMdiet eiwitdieet

Stap 1: Hierbij neem je minimaal 4 zakjes maaltijdvervangers met 18 gram eiwitten. Daarnaast eet je 2x per dag veel groenten. That’s it. Je neemt wel 3 multivitaminen erbij. 
Dat is echt een stuk gemakkelijker. Heel makkelijk mee te nemen naar je werk en onderweg klaar te maken. Na 2 dagen ben je in ketose!
Stap 2 is voor veel mensen ketogeen. Maar dit kan per persoon verschillen. Zo kan iemand die veel sport waarschijnlijk iets meer koolhydraten eten dan iemand die nauwelijks beweegt.  Je neemt ’s avonds weer gewoon vis of vlees i.p.v. een zakje. 
Stap 3 en 4:  Als je (bijna) op je gewicht bent neem je ook steeds meer koolhydraten, (1-2 snee brood, een aardappeltje, wat rijst of pasta, en je bouwt de zakjes nog verder af. 

Vervolg: Ketogeen Light met 3Care

Inmiddels is je lichaam gewend aan weinig suikers én vet en heeft het je vetreserves goed aangesproken. Nu ga je het weer trainen om meer vetten te gaan eten. Daardoor blijft het een optimale vetverbrander (fatadapted) en eet je veel gevarieerder. Hoe langer je dit goed doet hoe makkelijker je lichaam tussen de suiker en vetverbranding kan switchen. Want als je op je optimale gewicht bent wil je ook ‘alles’ weer kunnen eten!