Kerstdiner

Hierbij een zeer compleet kerstdiner met diverse keuzes in voor- hoofd- en nagerechten. Dit hele diner staat op de zeer complete website van 3Care gezondheidsprogramma. Neem contact met me op als je hier meer van wilt weten.

Onder het motto, wat er niet aan komt hoeft er ook niet af.

Benodigdheden Oosterse soep met Champignons
Voorgerecht – benodigdheden voor 4 personen.

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 el olijfolie
  • 1 liter suikervrije krachtige rundvleesbouillon van een blokje of pot, zelf trekken is natuurlijk nog lekkerder
  • 150 gram gerookte kipfilet
  • 3 bosuitjes
  • 1 zakje verse koriander (15 gram)
  • 1 el Culieet (gezoet)
  • Peper & Himalayazout

Bereiding Oosterse soep met champignons

  • Champignons schoonvegen en in plakjes snijden
  • Verwarm in een soeppan de olijfolie
  • Champignons ca. 3 minuten omscheppend bakken
  • Bouillon toevoegen en aan de kook brengen
  • Intussen de kipfilet in dunne reepjes snijden
  • Bosuitjes schoonmaken en in reepjes snijden 
  • Korianderblaadjes fijn snipperen 
  • Kip, bosui en koriander toevoegen aan soep  
  • Soep op smaak brengen met Culieet, zout & peper  

Benodigdheden Italiaanse carpaccio
Voorgerecht – benodigdheden voor 1 persoon.

  • 100 g dungesneden ossenhaas
  • Himalayazout & peper uit de molen
  • 50 g (Parmezaanse) oude kaas
  • 0.5 el balsamico azijn
  • 3 el olijfolie met bijv. truffelaroma
  • 1 el pijnboompitjes 
  • Sla voor de garnering 

Bereiding Italiaanse carpaccio

  • Leg de dungesneden plakjes ossenhaas op een bord
  • Klop de azijn, olie, peper en eventueel zout in een kommetje tot een dressing
  • Druppel de dressing over de carpaccio, snijd de sla in kleine stukjes en verdeel over de carpaccio
  • Schaaf de oude kaas erover in flinterdunne plakjes
  • Breng op smaak met de zout en peper uit de molen 
  • Garneer met één el pijnboompitjes 

Benodigdheden champignons met notenvulling
Voorgerecht – benodigdheden voor 4 personen.

  • 12 grote champignons
  • 2 el citroensap
  • 2 gesnipperde sjalotjes
  • 30 g gehakte walnoten of hazelnoten
  • 1 el olijfolie
  • 100 g Hüttenkäse 
  • 4 el gehakte bieslook 

Bereiding champignons met notenvulling

  • Borstel de champignons schoon
  • Draai de stelen uit de champignons en hak ze fijn
  • Blancheer de hoedjes 1 minuut met citroensap
  • Giet ze af en laat goed uitlekken
  • Bewaar wat kookvocht
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes 
  • Schep de gehakte champignonstelen erdoorheen 
  • Meng de noten en sjalotjesmengsel door de Hüttenkäse  
  • Voeg eventueel een beetje kookvocht toe  
  • Vul de champignons met het mengsel en bestrooi ze met bieslook   


Benodigdheden Toscaanse tonijnreepjes
Hoofdgerecht – benodigdheden voor 4 personen.

  • 300 g sperziebonen
  • 250 g broccoli, in kleine roosjes
  • 3 el olijfolie of kokosolie
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 600 g tonijnsteak in repen
  • 3 lente-/bosuitjes in stukjes van 3 cm
  • 12 groene olijven zonder pit gehalveerd
  • 2 el balsamico azijn
  • Himalayazout en versgemalen peper
  • 1 el gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 tl gedroogd
  • 1 el gehakte basilicum (vers of diepvries) of 1 tl gedroogd 

Variatie: In plaats van tonijn is witvis of zalm ook heel lekker. 

Benodigdheden eigen gemaakte pesto
(Wordt ook gebruikt voor het hoofdgerecht courgette pasta met kerstomaatjes en pesto)

  • 1 teen knoflook
  • Zeezout naar smaak
  • 3 flinke handen vol verse basilicum, alleen de blaadjes
  • Zwarte peper naar smaak, grove molen
  • Extra vierge olijfolie naar behoefte
  • Kneepje citroensap 

Bereiding Toscaanse tonijnreepjes

  • Maak de pesto door alle ingrediënten te mixen met een staafmixer
  • Kook de sperziebonen en broccoli in 4 minuten in water met zout beetgaar, giet af en spoel er koud water over
  • Verwarm de olie, bak de knoflook 1 minuut, schep de tonijnrepen erdoor en roerbak ze voorzichtig 3 minuten op een hoge stand
  • Schep de groenten erdoor met de bosui, olijven, balsamicoazijn, zout, peper, tijm en basilicum 
  • Verwarm nog 2-3 minuten op halve stand
  • Serveer met de eigen gemaakte groene pesto

Benodigdheden biefstuk met champignontapenade
Hoofdgerecht – benodigdheden voor 4 personen.

  • 4 kogelbiefstukken 150 g
  • 3 el olijfolie
  • 200 g champignons
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 3 el kappertjes 
  • 2 el fijne gehakte peterselie 
  • 2 el fijngeknipte bieslook  
  • Himalayazout & peper  

Bereiding biefstuk met champignontapenade

  • Masseer de biefstukken met 1 eetlepel olijfolie en laat de biefstukken op kamertemperatuur komen
  • Maak de champignons schoon en hak ze fijn
  • Pel en snipper de ui
  • Maak de paprika schoon en snijd deze dan in kleine blokjes
  • Hak de kappertjes fijn 
  • Verwarm de rest van de olie in een grote koekenpan en bak hierin de ui en de paprika  3 minuten op een laag vuur  
  • Voeg de champignons toe en bak ze al omscheppende 2
    minuten mee  
  • Schep het champignon-mengsel uit de pan en meng het met de kappertjes, de bieslook, de peterselie, een snufje zout en wat peper   
  • Bak de biefstukken; verwarm een (anti-aanbak) pan even voor op een hoog vuur. Zet het vuur op een matig vuur, leg de biefstukken in de pan en bak ze 2 minuten aan elke kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid, bruin      
  • Schuif het vlees tijdens het bakken over de bodem van de pan en keer het een paar keer     
  • Bestrooi de biefstukken met versgemalen peper en zout      
  • Leg de biefstukken op warme borden en verdeel de tapenade      

Benodigdheden courgette pasta met kerstomaatjes en pesto
Hoofdgerecht – benodigdheden voor 4 personen.

  • 600 g courgette
  • 100 g ui
  • 100 g kerstomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el pesto
  • 20 g pijnboompitten 
  • Olijfolie 
  • Grana padano kaas naar smaak  
  • Himalayazout & peper  

Benodigdheden eigen gemaakte pesto
(Wordt ook gebruikt voor het hoofdgerecht Toscaanse tonijnreepjes)

  • 1 teen knoflook
  • Zeezout naar smaak
  • 3 flinke handen vol verse basilicum, alleen de blaadjes
  • Zwarte peper naar smaak, grove molen
  • Extra vierge olijfolie naar behoefte
  • Kneepje citroensap

Bereiding courgette pasta met kerstomaatjes en pesto

  • Maak de pesto door alle ingrediënten te mixen met een staafmixer
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de kerstomaatjes samen met de fijngesneden knoflook in een ovenschaal
  • Besprenkel dit met wat olijfolie, peper en zout en zet het 30 min in de oven
  • Was de courgette en schaaf er dunne juliennesliertjes van (dunne reepjes)
  • Snipper een uitje en fruit in wat olijfolie in een koekenpan
  • Voeg de courgette toe en verhit even kort 
  • Voeg de pesto toe en meng dit alles door elkaar 
  • Rooster de pijnboompitten even kort in een droge koekenpan  
  • Serveer de courgette met de geroosterde tomaatjes en Grana Padano en garneer met pijnboompitten   
     

Benodigdheden vanillepudding
Nagerecht – benodigdheden voor 5 stuks, afhankelijk van de grootte van de vormpjes.

  • 175 ml amandelmelk
  • 125 g roomkaas
  • 2 eidooiers
  • Snufje vanillepoeder of extract
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 afgestreken tl Johannesbroodpitmeel 
  • Pure stevia naar smaak 

Bereiding vanillepudding

  • Week de gelatine in koud water
  • Mix de eidooiers, johannesbroodpitmeel, vanille, amandelmelk en roomkaas tot een glad mengsel en voeg iets stevia naar smaak toe
  • Verwarm het mengsel in een pan, niet laten koken
  • Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en roer goed door totdat de blaadjes goed opgelost zijn 
  • Giet het mengsel in de vormpjes en laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Je kunt de pudding dus prima een dag van tevoren bereiden!   
     

Benodigdheden kaasplankje
Nagerecht – per persoon 50 gram.

Kaassoorten die geschikt zijn voor een kaasplankje:

  • Truffelkaas
  • Gorgonzola
  • Belegen kaas
  • Oude brokkelkaas
  • Kruidenkaas
  • Geitenkaas met fenegriek

Bereiding kaasplankje

  • Maak een keuze uit diverse kaassoorten zorg dat je voor ieder wat wils hebt; van een zachte smaak tot pittige soorten
  • Rangschik de kaassoorten op een mooi bord of plankje
  • Gebruik voor elke kaassoort een ander mes.

Benodigdheden tiramisu
Nagerecht – benodigdheden voor 8 personen.

  • 500 g kwark
  • 250 g Griekse yoghurt
  • Stevia
  • 1-2 tl gemalen vanille of vanille extract
  • 2 el hazelnootolie
  • Koffie, sterke koude koffie 
  • Snufje kaneel 
  • 2 porties basisbeslag notenkoekje (zie hieronder)  

Benodigdheden basisbeslag notenkoekjes (twee keer nodig!)

  • 60 g noten (gemengd of één soort)
  • 1 schepje proteïne poeder
  • 1 ei
  • Kaneel
  • Himalayazout
  • Stevia 
  • 1 tl roomboter 
  • Scheutje amandel of sojamelk  
  • Johannesbroodpitmeel  

Bereiding tiramisu

  • Maak eerst tweemaal het basisbeslag voor de notenkoekjes:
    • Hak de noten fijn
    • Leg de gehakte noten in een kom
    • Voeg hieraan het ei, proteïne, sojamelk, kaneel, zout, stevia en johannesbroodpitmeel toe
    • Mix het geheel goed door
    • Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede taartvorm van 20cm doorsnede
    • Druk met de achterkant van een lepel het beslag goed uit
    • Verwarm een over op 180 graden, bak het beslag in ca. 25 minuten gaar en herhaal deze stappen voor de tweede portie
    • laat beide porties afkoelen
  • Vervolgens ga je verder met de tiramisu door de kwark, Griekse yoghurt, Stevia, hazelnootolie en de gemalen vanille samen in een kom te mengen. Mix het geheel heel goed, tot er een egaal mengsel is ontstaan
  • Neem een ronde glazen schaal en schenk hierin de koude koffie
  • Roer hierin een snufje kaneel
  • Neem het ronde notenkoeken beslag en dep het in de koffie tot het geheel nat is. Doe dit ook voor het andere notenkoeken beslag
  • Doe de eerste notenbeslag koek terug in de taartvorm als bodem
  • Schep de helft van de kwark/Griekse yoghurtmengsel op de notenbodem 
  • Neem vervolgens de tweede notenbodem en leg deze op het kwark/Griekse yoghurtmengsel  
  • Sluit het geheel af met de rest van het kwark/Griekse yoghurtmengsel  
  • Laat het geheel ca. 3 uur rusten in de koelkast. De smaken trekken zo heerlijk in!