Wat is jouw nieuwe eetpatroon?

Eetpatroon

Vanmorgen had ik het met een klant over haar ‘nieuwe’ eetpatroon. Ze was al enige tijd op haar streefgewicht nadat ze ongeveer 10 kilo m.b.v. SLIMdiet was afgevallen. Toch had ze vaak ’s avonds nog trek, snaaitrek..

Nieuw eetpatroon

Het nieuwe eetpatroon is iets wat zich moet ontwikkelen, althans, dat is mijn overtuiging. Ik geloof er niet in dat ik je alles precies moet voorschrijven, maar ik geloof dat jij moet luisteren naar jouw lichaam. Waar krijg je energie van, of een opgeblazen gevoel? Sommige klanten merken het verschil tussen yoghurt en kwark. Door het dieet reset je eigenlijk ook je lichaam. Je kan met hele kleine porties toe, je smaak verbeterd. Dus, als je het streefgewicht bereikt hebt en je gaat weer opbouwen naar normaal eten dan kan je heel goed voelen wat die boterham eigenlijk voor je doet.

Eetgewoontescroissant-648803_1920

Mensen zijn gewoontedieren. Ik geloof er ook vanuit dat gegeven niet in dat je alles om moet gooien. Maar kijk wel in jouw eetgewoonten naar dingen die je zou kunnen veranderen. Die dingen waar jij dik van wordt, wil je die nog echt eten? ‘Word jij daar blij van?’ Het kan zijn dat je van 2 boterhammen naar 1 boterham gaat. Of van wit naar volkoren brood. Of van brood naar crackers! Ik stimuleer mijn klanten om vooral te kiezen voor wat ze echt willen, omdat dat het lekkerst is of omdat het ze veel energie levert.

Insuline

Hier komt er nog iets om de hoek kijken, namelijk je bloedsuikerspiegel. Iedere keer als jij meer dan ongeveer 8-9 gram koolhydraten binnen krijgt maakt je lichaam insuline aan. Dit hormoon regelt de vetopslag en het brengt je bloedsuikerspiegel weer naar beneden. Eigenlijk wil je dat de alvleesklier, die insuline produceert,  zich heel koest houdt. Dit levert je een stabiele bloedsuikerspiegel op, en je houdt alleen daar al heel veel energie door over. De GOK methode is voor mijn klanten een perfecte manier om dit goed te leren na het Prodimed dieet.

Glycemische index

Nu kan je daar nog wat genuanceerder naar kijken en dan kom je uit bij de glycemische index. De ene koolhydraat is de andere niet.

Hier kan je meer over leIMG_4458zen op http://www.glycemische-index.com. Ja, je  hebt dus echt ‘slechte’ en ‘goede’ koolhydraten. Op het etiket zie je ook altijd wat voor koolhydraten er in zitten: bijvoorbeeld 20 gram, waarvan suikers bijvoorbeeld 0,6 gram. In dit geval dus een prima GI.

Zoek af en toe eens op wat de GI is van wat je eet of hoeveel koolhydraten/suikers er in zitten, dit levert na verloop van tijd genoeg inzicht op om betere keuzes voor jou lichaam te maken.

Ik wens jou ook veel eetrust toe en een stabiele bloedsuikerspiegel helpt daar enorm bij. En ook de snaaitrek wordt dan echt minder!