Hoe minder afslank-pogingen in je leven, hoe beter natuurlijk… Of toch niet?
Ik lijnde of ik lijnde niet. Zo ging het jarenlang. Als ik lijnde, ontzegde ik mezelf bijna alles. Om vervolgens best leuk af te vallen. Maar als ik ‘klaar’ was, lijnde ik niet, dan at ik gewoon alles waar ik zin in had en ontzegde me nauwelijks iets. Om na een tijdje weer net zoveel kilo’s erbij te hebben en daarna volgde ook vaak nog een bonus. Zo ging ik in de loop van zo’n 18 jaar uiteindelijk 20 kilo omhoog.
Weet jij nog wat je woog toen je 15, 25, 35 jaar was? Weet je nog wat je gevoel erbij was? En welke kleding je droeg? Draag je dezelfde maat nog? Ben je er nog blij mee? Ben je vaak ontevreden?
Stel je eens voor hoeveel je over een of vijf jaar weegt? Welke kledingmaat heb je dan?
Op gewicht komen is al een hele tour, maar op gewicht blijven is echt hartstikke lastig.
Ik zie het bij mijn klanten maar ook bij mezelf.
Even wat cijfers:
Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft last van overgewicht (BMI >25) en een derde daarvan heeft ernstig overgewicht (BMI>30) (bron: CBS)
We leven in een obesogene omgeving.
Ons lichaam is nog steeds ingesteld op schaarste en overvloed. Evolutionair gezien werd er veel gegeten als dit kon, want er waren ook tijden waar nauwelijks wat te eten voorhanden was. Helaas zijn in de jaren ’70, van de vorige eeuw, de supermarkten ontstaan…. Hoewel ik daar ook wekelijks gebruik van maak is dit eigenlijk het begin van het einde geweest. Er is altijd veel eten voorhanden. De helft tot twee derde van de spullen in de supermarkt is eigenlijk niet gezond. (ga mee op supermarkt avontuur, dan leer je waar je op kan letten en wat al die namen op het etiket eigenlijk allemaal betekenen)
En dan heb ik het nog niet eens over de psychische kant. De groepsdruk; “Ach joh, doe gezellig mee”. Er is altijd wel wat te vieren op het werk. Maar ook de enorme hoeveelheid prikkels en de hogere stress-levels.
Voeg daar nog de chemische belasting uit lucht- en waterverontreiniging bij en je begrijpt hoe zwaar ons lichaam het (al) heeft.
Afvallen en op gezond gewicht blijven is echt cruciaal. Maar hoe dan?
Hieronder de belangrijkste uitgangspunten:
- Doe het voor jezelf! De omgeving vind toch wel wat van je. Ga je eigen koers! Visualiseer waar je over een jaar wilt staan, hoe dat er uit ziet. Maak je eigen beslissing. Voel het ook echt! Die dunnere buik, benen, armen. Een ideaal gewicht is wat anders dan een gezond gewicht. Afvallen doe je voor jezelf, omdat jij weet dat je dan meer energie voelt, meer levenskracht hebt en echt vitaal ouder kan worden.
- Stel realistische doelen. Zoveel vrouwen zijn structureel ontevreden over die laatste paar kilo. Maar ze vergeten dan weleens wat gezondheid betekend. Die laatste paar kilo zijn misschien ‘noodzakelijk’ voor hun gevoel om echt gelukkig te worden, zich echt mooi te voelen. Maar ze zijn ook noodzakelijk als reserve voor slechte tijden als ziekte. Je lichaam zorgt misschien wel heel goed voor jou met dat beetje reserve.
- Zelfcompassie is heel belangrijk! Heb jij een lief lijf? Wat misschien je kinderen gedragen heeft? Wat met de overgang te maken heeft (gehad)? Waar een laagje knuffelvet aanwezig is? Wat jouw energie geeft? Kan jij vertrouwen op je lijf? Voel je je gezond? Vitaal? Sterk? Levenslustig? Hoe wil jij leven? Hoe wil jij je voelen?
- Stop met vechten! Steeds maar, soms jarenlang ‘aan het lijnen zijn’ (in je eigen hoofd), het ondermijnd je hele wezen. Je keurt jezelf eigenlijk (steeds) af.
Constant met je gewicht bezig zijn, op iedere verjaardag of gezellig moment je schuldig voelen over dat gebakje, dat wijntje.. Stop met vinden dat je niet goed genoeg bent. Je mindset is echt je grootste hulp en vijand. Beweeg een beetje mee, start vanuit een positief gevoel. Je bent oké, ook met die extra kilo’s. - De mensen die langer dan een jaar op gewicht blijven doen het alsvolgt:
- 78 procent van de afvallers eet elke dag ontbijt;
- 62 procent kijkt minder dan 10 uur televisie per week;
- 75 procent staat tenminste eens in de week op de weegschaal;
- 90 procent beweegt gemiddeld een uur per dag.
Ze blijven alert, hebben bepaalde gewoontes in hun leven ingebed en houden zich er daarom makkelijker aan. Vooral minder dan 10 uur televisie is interessant, deze cijfers komen uit een Amerikaans onderzoek uit 2010. Maar ik durf te wedden dat minder dan 2 uur schermtijd per dag ook een positief effect zal hebben. En er wordt iedere dag bewogen, wandelen, fietsen, de trap ipv de lift, alles helpt. Maar structureel in beweging is een hele belangrijke en goede gewoonte. Een stabureau kan ook helpen.
- Zoek hulp, je omgeving kan een grote hulpbron zijn. De beslissing is aan jou, jij moet het zelf doen, maar steun uit je omgeving helpt zeer zeker. Wellicht stuit je op weerstand. Laat het dan los. Die persoon heeft misschien zelf bewust of onbewust een trigger op afvallen, dieet of iets dergelijks.En dat mag. Jij doet het dan gewoon zelf. Zoek een andere hulplijn: een gewichtscoach zoals ik, een Buddy, desnoods online, een vriendin waarmee je gaat sporten of elkaar op de hoogte houdt van jullie vorderingen.
- Hou vol, het is jouw leven, jouw vitaliteit, jouw energie. Jij weet dat je ook ongemak beter aan kunt als je lekker in je vel zit. Het betekend niet dat je altijd rigide met je voeding bezig moet zijn. Juist niet, zou ik zeggen.
- Ontdek je ideale eetstijl. Als jij echt je eigen eet- en leefstijl hebt ontdekt en vormgegeven dan is dat ‘van jou’ en dan maak je onbewust al heel veel goede keuzes en zal je nog steeds, maar steeds minder, moeten bijsturen. Want het is aan jou, hoe jij wilt leven.
Op een gezond en realistisch gewicht komen en blijven!
Als je hier mee aan de slag wilt, kies dan voor een stappenplan en een compleet gezondheidsprogramma. Waarbij je afvalt, hersteld en gezonder wordt.
Dit complete gezondheidsprogramma bevat alles wat ik heb geleerd, ervaren heb bij mijn klanten en waar ik in geloof. Evolutionair naar de mens blijven kijken. Je gezondheid vanuit je darmen optimaliseren.
Goed, beter, best. In kleine stapjes!
Eén of meerdere maanden per jaar een milde ketose via het duidelijk voorgeschreven menu. Dit zijn voorbeeld menu’s, Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Ketose is de natuurlijke vetverbranding. Ketose geeft herstel in je cellen (autofagie). Ketonen leveren je hele goede brandstof voor je hersenen. Ketose zorgt er ook voor dat je geen honger maar wel energie hebt.
Daarnaast leer je veel over wat er in je lichaam gebeurd. Van mij en van het programma, wat bestaat uit een uitgebreide map en een zeer uitgebreide website met zeer veel recepten.
Mijn eigen geschiedenis
Hoe moeilijk het is weet ik zelf maar al te goed. Ik ben nogal gevoelig voor stemmingen en eet snel mijn gevoel weg. Maar ook gezelligheid gaat altijd samen met eten en drinken….. Ondanks dat ik inmiddels echt heel veel weet over de fysieke en ook de psychische kant blijft het opletten geblazen.
Hierbij mijn grafiek van de afgelopen 13 jaar. Zoals je ziet ben ik eigenlijk tussen 2009-2014 redelijk stabiel geweest, fluctuaties van een paar kilo’s horen erbij. Ik probeer maximaal binnen de 2-3 kilo te blijven, maar toch zie je grotere pieken en dalen. Ik heb toch 5 keer weer echt ‘ingegrepen’. Ieder jaar wel een keer.
In die periode ben ik gescheiden én kwam ik op rust.
Maar toch ging het in 2014 weer helemaal fout. Ik kreeg een nieuwe relatie en er kwamen veel gezelligheidskilo’s aan. Ik kon moeilijk maat houden en het hek was weer van de dam. Ik had er best veel moeite mee om in die ‘gezellige momenten’ de wijntjes en de lekkere hapjes te laten staan. Er waren te vaak van die gezellige momenten.
Maar ik was er écht niet blij mee. Vaker moe, niet fit. Sporten wilde niet lekker. De liefde was toch geen blijvertje (gelukkig trouwens). Maar om weer op mijn ideale gewicht te komen had langer nodig. Het leven is geen rechte lijn. Een dementerende moeder, een hulpbehoevend kind. Een verhuizing. Allemaal energievragers die mij sneller uitdagen om ‘makkelijk, lekker en teveel te eten’
Maar in 2018 was ik er weer echt klaar mee. Via de zakjes van SLIMdiet, ketogeen eten, intermitterend vasten en vooral ook ontspannen viel ik in een paar stapjes weer af tot mijn ideale gewicht van 77 kilo. (ik ben 1.82m). Helaas kreeg ik toen veel last van mijn darmen en ben ik daarmee flink aan het experimenteren geweest. Ik mis al sinds mijn 33ste mijn galblaas, maar door het vasten was de darmwand waarschijnlijk toch wat beschadigd. Meer vet eten om de druppelde gal te binden, een nieuw evenwicht, eetpatroon zoeken leverde me helaas ook weer wat kilo’s op.
Maar toen kwam 3Care op mijn pad.
Ik was gelijk enthousiast en ben dit zelf gaan uitproberen. Mijn resultaten zijn:
- 5 kilo in een maand.
- Stabiele energie (helder hoofd).
- Hele blije darmen en daar was mij veel aan gelegen, dat zul je begrijpen.
Ik ben 3 Care specialist en weet ik van de in’s en de out’s. Maar het is vooral echt een thuiscursus. Jíj́ bent actief bezig met je voeding, je herstel, en ook de rest van je leefstijl! Hoe leuk is dat?
Conclusie
Ja, het is best moeilijk om op gewicht te blijven maar hoe meer je weet van de systemen in je lichaam en in onze maatschappij hoe makkelijker en ‘als vanzelf’ je jouw keuzes beter gaat maken.
Je wordt onbewust bekwaam.
Opletten is iets positiefs, want jij weet hoe het voelt als je goed voor jezelf zorgt. Vanaf het moment dat je je ogen open doet ’s morgens tot het moment dat je weer heerlijk gaat slapen.