Goede voornemens. Voor velen een jaarlijks terugkerend ritueel als het nieuwe jaar nadert. Vol enthousiasme en hoop begin je. Maar al na een paar dagen of weken verval je weer in je oude patroon. In dit artikel 7 redenen waarom veel voornemens gedoemd zijn om te mislukken en 7 manieren om ervoor te zorgen dat je Nieuwjaars voornemens wel slagen!
Je goede voornemens zijn te vrijblijvend
Over het algemeen geldt dat voornemens nogal vrijblijvend van aard zijn. Het is iets wat je graag wilt. Stoppen met ongezonde gewoontes, afvallen, fitter zijn, enzovoort. Komt puntje bij paaltje? Dan verval je binnen korte tijd weer in je oude patroon. Beter is een belofte aan jezelf te doen. Want, wat je belooft kom je echt eerder na en is daarom minder vrijblijvend. Schrijf het op een briefje of maak een aantekening in je smartphone en draag het altijd bij je.
Je start zonder voorbereiding
Traditioneel horen goede voornemens eigenlijk bij het inluiden van een nieuw jaar. Dus je besluit voor de zoveelste keer meer te gaan bewegen, die extra kilootjes kwijt te raken, enzovoort. Maar, als het nieuwe jaar amper een paar weken of zelfs dagen oud is, geef je het al op. Reden? Je hebt je niet voorbereid. Begin enkele weken voor je start. Maak een spiekbriefje met je voornemen plus de voordelen. Lees deze dagelijks een paar keer aandachtig door en visualiseer de pro’s. Zo krijgt het een beetje bij beetje een plek in je systeem, train je je weerstand tegen potentiële verleidingen en wordt het uiteindelijk gemakkelijker om jezelf er ook werkelijk aan te houden.
Je wilt te veel in één keer
Een veelgemaakte fout met goede voornemens is dat je te veel in een keer wilt. Bijvoorbeeld gezonder leven. Dat is erg veelomvattend. Want, dat betekent onder andere meer bewegen, gezonder eten, voldoende rust nemen, minder stressen et cetera. Wil je dat allemaal tegelijk doen? Dan is de kans dat je slaagt uiterst klein. Het vergt namelijk superveel motivatie en wilskracht. Misschien dat je het een paar weken of maanden volhoudt, maar dan raak je uitgeput. Want, wilskracht is als een spier. Overbelast je die? Dan ga je op een bepaald moment door de knieën en ben je weldra weer terug bij af. Beter is je voornemen in kleine stukjes op te delen en het stapje voor stapje te doen. Voer kleine veranderingen door die nauwelijks je wilskracht op de proef stellen. Doe je dat? Dan is de kans op succes veel groter.
Je deelt het met niemand
Je denkt: Ik kan het wel alleen. Ik wil geen flater slaan als het straks toch fout gaat. Dus: je vertelt niemand over je goede voornemen. Stom, want vertel je het anderen? Dan kun je bij hun terecht als je even een dip hebt, moeite met je motivatie en dergelijke. Deel je goede voornemens en vraag anderen je te helpen. Nog beter is: zoek medestanders en doe het samen. Sluit je aan bij ‘Zutphen Valt af!’ en steun elkaar. Inspireer, stimuleer, blaas stoom af en deel je vorderingen. Niet alleen leuker, maar ook een stuk fijner en motiverender.
Je denkt: Ach, een keertje kan geen kwaad
Nog een vaak gehoorde valkuil is: Ach, een keer kan geen kwaad. Een wijntje, een koekje, een sigaret, een keer niet sporten, niet naar yoga gaan et cetera. Maar, het gevaar schuilt ‘m erin dat je goede voornemen nog geen nieuwe gewoonte is. En zolang het niet in je systeem zit ingebakken, is het risico groot dat je over enkele weken je voornemen volledig over boord hebt gegooid en weer verder gaat op dezelfde voet als in het oude jaar. Uitgangspunt is dat je minimaal 21 dagen tot wel 60 dagen nodig hebt voordat je voornemen een nieuwe routine is. Dus? Gewoon niet doen. Trouwens, de kans is ook groot dat je zo van je eigen misstap baalt dat je à la minute je voornemens aan de wilgen hangt.
Je onderschat je zwakke momenten
Goede voornemens zijn vaak gewoontes of gedragingen die je wilt veranderen. En echt, er zal een moment komen dat je denkt: Ik geef op. Ik stop. De aanleiding kan een verjaardag zijn, een overvolle agenda, opstandige kinderen, een opmerking die niet goed overkomt… Schrijf vooraf op wat je zwakke momenten zijn en bedenk tegelijkertijd hoe je jezelf blijft motiveren om in het spoor van je voornemens te blijven. Gebruik een positieve quote die je inspireert of pas de als en dan-methode toe. Bijvoorbeeld: Als ik lekkere trek heb, dan eet ik een bakje kwark.
Je voornemen is niet ‘SMART’
Met andere woorden: wat je wilt, heb je niet Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden geformuleerd. Doe je dat wel? Dan heb je een helder en concreet doel. Dat vervolgens ook nog eens meetbaar is, maar ook: belangrijk voor jou en bij jou persoonlijk past. Verder moet je voornemen reëel en haalbaar zijn. Dus niet te hoog gegrepen, maar ook niet te eenvoudig. En tot slot: stel een deadline waar je naartoe werkt. Beetje bij beetje. Is je voornemen erg omvangrijk? Hak het in kleine porties met een start- en einddatum. Zo blijft je voornemen overzichtelijk en ligt je slagingskans stukken hoger.
Bewerkt naar een blog van Sonnevelt Opleidingen