Diabetes dag, 14 november

Vandaag is het Diabetes dag

Best bijzonder dat daar een speciale dag voor Diabetes in het leven geroepen is. Wat ook bijzonder is, is de kanteling in opvattingen over deze ziekte.

Steeds meer mensen ontdekken namelijk dat ze d.m.v. koolhydraatarm of –beperkt eten kunnen genezen.

En als je dat 10 jaar geleden had gezegd was je echt niet serieus genomen. Helaas zijn er nog steeds vele doctoren en patiënten die overtuigd zijn van de onomkeerbaarheid van Diabetes. Maar zoals gezegd, er is een kentering gaande. Kijk maar eens naar de uitzending van dokters van morgen: dorp Leende, de uitzending van 10 okt 2017. Natuurlijk zijn er voor- en tegenstanders, maar dat hou je altijd als er iets ‘nieuws’ wordt verkondigd.

 

Koolhydraat beperkt of – arm eten is geen dieet, maar een levenswijze

Koolhydraatbeperkt eten, je hebt er misschien wel van gehoord, is echt fantastisch om je insuline aanmaak weer op orde te krijgen. Insuline is het hormoon wat je lichaam aanmaakt om je bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te krijgen. Deze regulatie is bij veel mensen (ook als je geen diabetes hebt) uit balans. Zit jij ook zo te geeuwen een half uur na een broodmaaltijd? Heb jij ook een nooit stoppende zoetbehoefte?

Bij KHB eten, eet je heel weinig koolhydraten (vooral geen of weinig brood, pasta en rijst) geen pure suikers uit snoep, maar wel (koolhydraten uit) veel groenten en veel gezonde vetten: oa. volle zuivel producten, roomboter, slagroom, avocado, vette vis.

Natuurlijk krijg je je energie bij deze manier van eten veel meer uit vetten. En natuurlijk heeft dat soms tot gevolg dat het cholesterol stijgt. En natuurlijk kun je dan concluderen dat dit niet goed is. Maar ook hier is weer enige nuance op z’n plaats. Na verloop van tijd past het lichaam zich weer aan, als je echt op vet verbrand i.p.v. op koolhydraten (suikers). En dan gaat die cholesterol weer naar beneden.

Wat ik hier het belangrijkste van vind is dat je zelf de baas bent over jouw gezondheid. Dus verdiep je erin, experimenteer, praat met je dokter, (zoek een second opinion eventueel) en VOEL, voel wat er gebeurd als je bloedsuikerspiegel heel stabiel wordt.

Ik ben geen ervaringsdeskundige en ook geen Diabetes expert, maar ik heb er inmiddels zoveel over gelezen dat ik er wel een mening over heb. Er zijn zelfs mensen ziek geworden door adviezen van diëtisten, toen golden andere inzichten en adviezen. Voeding en de invloed op je gezondheid is constant aan nieuwe inzichten onderhevig. Ik zie en lees soms enorme gezondheidswinst bij mensen die beginnende suiker hebben of al best lang diabetes hebben.

Kijk maar eens op de website: www.gripopkoolhydraten.nl lees je in, experimenteer, ontdek.  En wie weet gaat het jouw leven ook verbeteren. Er is op internet heel veel informatie te vinden. Maar ik help je er graag mee. Mocht je een steuntje in de rug willen, dat kan natuurlijk; bel me en we gaan aan de slag