Ingrediënten:
2,5 theelepels wit steviapoeder
120gr ongezoete chocolade (Valrhona®, Ghirardelli® (dieetwebshop))
3 eetlepels boter
240 ml volle melk gemengd met 4 eetlepels boter
1 eetlepel maïsmoutstroop
1 eetlepel vanille-extract
150 gr vermalen, geroosterde noten (optioneel)
Bereidingswijze:
Vet een rechthoekige kom in met boter. Meng in een steelpan de stevia, chocolade, maïsmoutstroop, de combinatie van boter en melk plus nog anderhalve lepel extra boter. Roer over een middelmatig voer tot de chocolade gesmolten is. Voer de temperatuur op tot het mengsel lichtjes kookt. Verlaag dan terug het vuur, dek de pan af en laat 3 minuten doorkoken. Haal het deksel er weer af en bevestig een snoepthermometer aan de pan. Verwarm tot 115°C. Verwijder van het voor en doe de overgebleven boter erbij, zonder te roeren.
Laat het geheel 10 minuten afkoelen, tot 60°C. Voeg vanille en eventueel de noten toe. Meng grondig tot de glanzige kleur dof wordt. Giet in de voorbereide kom, en laat afkoelen tot het geheel stevig genoeg is om in blokjes te snijden.
* uit Eindscriptie Melissa Blom ketovariatielijsten