Wilde je vorig jaar ook afvallen voor de zomer?
De zomer staat straks weer voor de deur! Maar eerst moeten we ons nog een weg eten door de paaseitjes, paasstollen en moederdag chocolaatjes. Ben jij je kerstkilo’s eigenlijk al kwijt?
Het is toch raar, dat je niet gewoon doet wat je wilt!
Je wilt écht wel graag wat kilo’s kwijt. Op de een of andere manier is het je weer niet gelukt om in januari te starten en inmiddels op je ideale gewicht te zijn. Je bent niet de enige: Helaas is na zo’n twee à drie weken in januari 80% van de afvallers alweer gestopt met hun poging. En zo blijf je weer zitten met dat rotgevoel en uitstelgedrag.
Is dit voor jou herkenbaar?
Dan wil je vast weten hoe je ervoor zorgt dat dit jaar het laatste jaar is met afvallen als voornemen; omdat je je doelen bereikt!
Stap 1: Stop met dromen, wees concreet
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één van de redenen waarom mensen zich slecht houden aan hun voornemens, is dat ze niet precies weten wat er moet gebeuren om hun doelen te halen.
Willen zonder doen is dromen!
Houd het niet bij dromen over hoe gezond en slank je gaat leven, maar maak een concreet plan.
Stel, je hebt je voorgenomen om 10 kilo af te vallen.
MetElles heb je de keuze, je houdt het beste vol wat bij jóu past!
- Met het eiwitdieet van SLIMdiet neem je naast onbeperkt groenten 4-5 momenten een maaltijdvervanger met 18 gram eiwit per zakje. Hierdoor kom je in een diepe Ketose en schakelt je lichaam om naar vetverbranding. Dit kan je doen tot je op je streefgewicht bent maar ook als Kick-Start naar;
- Een gezonde(re) lifestyle; Milde Ketose. Wordt weer een echte vetverbrander, je gaat koolhydraatbeperkter leren eten. Op deze manier val je af en kan je je algehele gezondheid verbeteren. Dit doe je met het gezondheidsprogramma van 3Care. Je valt dan ongeveer 0.5-1 kilo per week af.
Extra hulpmiddelen:
- metElles Ondersteuning; 7 Consulten in 3-4 maanden om de voortgang te monitoren, alle ins en outs uit te leggen over wat er nu eigenlijk in je lichaam gebeurd, al je vragen te beantwoorden en je stok achter de deur te zijn.
- Visualiseer je plan: Hoe ziet je eetpatroon eruit op normale dagen? Welke producten skip je of vervang je door gezondere alternatieven? Denk vervolgens na over wat je doel betekent voor je gedrag in bijzondere situaties. Je hebt in het voorjaar bijvoorbeeld 3 verjaardagen, 4 borrels, lunch met vriendinnen, een congres voor je werk, etentje met je partner, etc. Hoe pak je dit aan? Wat eet en drink je?
- Een volledig uitgeschreven menu voor 28 dagen met normale voeding en een website met honderden andere recepten.
- Een app gebruiken om je eetpatroon bij te houden (bijv. fatsecret, eetmeter)
- Je eten een cijfer geven: je eet alleen achten negens en tienen, de rest leg je weg!
Stap 2: Bewustwording van je echte behoeftes
Als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing.
Besef dat er meer aan de hand is op de avonden dat je ‘zomaar’ een hele chocoladereep eet. Dat is niet alleen zoetige trek. Misschien verwar je dorst en honger met elkaar? Misschien ben je moe? Misschien zie je op tegen een nieuwe week werken, een gesprek, de kou. Misschien ben je boos over een opmerking of een situatie. Pas als je weet wat er achter je eetdrang zit, kun je het beheersen, anders beheerst de eetdrang jou.
Extra hulpmiddelen:
- Ademhalingsoefeningen
- Pen en papier pakken en alles opschrijven wat er in je hoofd zit
- Visualisatie oefeningen
- Coaching; (Elles is een afgestuurde NLP coach)
Stap 3: En actie!
Ook al heb je het inzicht van stap 2, als je er geen verantwoordelijkheid voor neemt, schiet je er niets mee op. Alleen acties leiden ten slotte tot resultaat. Je zult dus ook iets met je bewustwording moeten doen. In actie komen. Patronen doorbreken. Ben je moe? Ga slapen. Ben je boos? Sla in een kussen of ga de confrontatie aan. Ben je verdrietig? Huil! Ook al is dit doen soms eng of moeilijk. Je kunt dat best verdragen. Kiezen voor wie je wilt zijn, betekend ook dat je patronen te doorbreken hebt; en dat betekent dingen doen. Soms met je angst onder de arm, altijd richting doel. Dat kun je! De moed heb je in je. Zoek die op. Want het is de enige manier om echt van het zg emo-eten af te komen. Niet je beter voelen, maar beter leren voelen en die dingen doen waar je echt blij van wordt. Die je op lange termijn heel veel opleveren. Dat is nooit weg-eten van behoeftes.
Extra hulpmiddelen:
- Actielijst maken
- Hulp vragen aan mensen in je omgeving
- Coaching
Stap 4: Voorbereid zijn op tegenslagen
Opstaan na een tegenslag betekent de balans vinden tussen mild zijn voor jezelf en daadkracht. En dan heb je het toch gedaan en is de hele reep in één keer op en heb je veel te veel hapjes genomen tijdens de borrel. Wat nu? Plan in de prullenbak? NEE! Als je jezelf te veel veroordeelt na zo’n tegenslag, verlies je de moed. Ben je te streng voor jezelf: vanaf nu eet ik alleen nog maar gezonde dingen (en ren ik 10 km extra om te compenseren), dan houd je het waarschijnlijk niet vol! Maar: Als je altijd te mild bent voor jezelf (ah, kan gebeuren, maakt niet uit, ben nu toch al de fout in gegaan) loop je het gevaar dat je motivatie verwatert. Dus: vind een balans. Bereid je voor! Het gaat je namelijk sowieso gebeuren dat je toch te veel eet. Bedenk nu alvast hoe jij dan reageert. Wat helpt je echt verder op zo’n moment?
Als je hier mee echt aan de slag wilt ben je meer dan welkom bij metElles
Want wie Slim eet hoeft nooit meer op dieet!
beeld: gratis gedownload van Freepik.com